Vína z ANNOVINNO zrozená v Lednici nezklamou

Nastává čas svatomartinských posezení u husy a mladého vína. Mám jeden tip na úžasně připravenou husičku s lokšemi a červeným zelím, kam jsme i tento rok zajeli. O něco dřív, protože na den sv. Martina a těsně po něm je velmi problematické místo získat. A protože tam jedeme autem jako řidič si nemohu přímo na místě dopřát onu nádhernou kombinaci do zlatova upečené husy a mladého vína.

Po příjezdu domů mi to ovšem nedalo a k večernímu rozjímání a zažívání husy jsem dostal chuť nějaké víno otevřít, ochutnat a vypít. Prošel jsem svou vinotéku a přemýšlel, co by se nyní po huse hodilo. Svatomartinské víno ještě není, takže výběr padl jiného. Suchý Grüner Veltliner z Rakouska mi již došel (letos v létě žádné cestování do Burgenlandu k jezeru a za vínem do Rakouska nebylo – viz moje dřívější popisy cest do zahraničí), hledal jsem lehké bílé víno. Sáhl jsem tedy po lednickém cuvé.

Lednické vinařství ANNOVINO vyrábí vína, která jsem již několikrát rád ochutnal a vím, že se jedná o vína mnohokrát oceněná na různých soutěžích. Také tentokrát jsem zvolil víno s medailí, jednohvězdičkový Champion Top vinařský cíl. Jednalo se o bílé Lednické cuvé, odrůd Veltlínské zelené, Rulandské šedé a Tramín červený. Protože jsem nepil víno již přímo k jídlu, ale po jídle a dezertu, zvolil jsem toto moravské zemské víno i proto, že je polosladké.

Co k tomuto vínu víc říct?

Víno je skutečně lehké, jen s vyšším zbytkovým cukrem, který je ovšem doplněn svěží příjemnou kyselinkou. Kořenitost pocházející z Tramínu je doplněná o odlehčenou chuť Veltlínu. Příjemná vůně lipového květu uvádí víno již před prvním ochutnáním, mírná mineralita vína je znát v dozvuku na patře.

Toto víno je ideální pro milovníka klasických vín, ani výrazně sladkých ani výrazně suchých nebo kyselých. Osobně ho hodnotím jako víno náladové – pokud máte rozjímavou náladu a chuť na sladší víno, pak po něm sáhněte. Pokud ovšem chcete dynamické suché víno s výraznou kyselinkou, např. k rybě, vezměte si odrůdový suchý Veltlín Zelený nebo suchý Rýnský ryzlink.

V soutěži Česká chuťovka 2021 www.ceskachutovka.cz nebo www.facebook.com/ceskachutovka získala ocenění tato lednická vína: Lednické cuvée bílé polosladké a Lednické cuvée bílé polosuché.

Vína z vinařství ANNOVINNO si můžete zakoupit na https://eshop.annovino.cz/.

Tip redakce

Udělejte si výlet a zažijte příjemné chvíle nejen s vínem ve Valticko-Lednické oblasti.

Autor: Vladimír Müller

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení