Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění

Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc. Letos na podzim si tak v Alcronu můžete vychutnat třeba oblíbené svatomartinské menu v zajímavé podobě nebo vyzkoušet speciální menu renomovaných šéfkuchařů. V rámci časově omezeného hostování zde totiž své menu představí hned tři hvězdy gastroscény – Michal Konrád, Jozef Breza a tým z Gašperova mlyna a Martin Záhumenský.

Jako první své umění hostům přiblíží Michal Konrád, a to v termínu 4. října 2024. Michal má za sebou bohaté mezinárodní profesní zkušenosti. Po návratu na rodné Slovensko se v pouhých 26 letech stal šéfkuchařem konceptové pan-asijské restaurace Fou Zoo v Bratislavě. Poté založil spolu s přáteli Bao Brothers a vyměnil prostředí populární luxusní restaurace za pestrý svět street foodu.

„Jsem veselý člověk, který vaří s láskou a svou práci vnímá jako poslání. To se snažím promítnout i do jídla, které připravuji. Při tvorbě usiluji o to, aby byly pokrmy chuťově výrazné, pestré a komplexní. Rád kombinuji asijské suroviny s evropskými,“ popisuje Michal Konrád své vaření.

Menu, které Michal pro své hostování v Alcronu navrhl, je pestré a rozmanité, zahrnuje množství exotických, ale i nám blízkých chutí.  Propojuje asijskou kuchyni s evropskou a zaujme netradičními chuťovými kombinacemi. Všem milovníkům dobrého jídla dozajista přinese obohacující gastronomický zážitek.

„Alcron je pro mne synonymem silného jména na hotelové scéně. Jako ikonu vnímám i hotelovou restauraci, která byla již v minulosti ověnčena michelinskou hvězdou. Momentálně restauraci šéfuje Richard, který má bohaté zkušenosti a jeho rukopis je velkou inspirací pro mladé kuchaře i zkušené šéfkuchaře. Je pro mě ctí vařit po jeho boku,“ dodává Michal.

29. listopadu si v Alcronu můžete pochutnat na menu od jednoho z nejlepších šéfkuchařů na Slovensku, Jozefa Brezy. Jozef dlouhá léta působil jako sous chef Grand Hotelu Kempinski v Tatrách. Aktuálně vaří v podtatranské restauraci Gašperov mlyn, která má velmi zajímavý koncept a funguje pouze na alternativních zdrojích energie.

Tým Gašperova mlyna vaří především z ingrediencí, které primárně přináší sezóna a příroda v bezprostředním prostředí restaurace. Jednotlivé ingredience se v kuchyni snaží v maximální možné míře zužitkovat, na surovinu pohlížejí jako na celek a váží si jí. Jídla jsou postavená na jednoduchých, typicky slovenských surovinách a opírají se o tradice. Podávaná jsou však velmi nápaditým způsobem.

Jozef hostům představí filozofii své restaurace v podobě degustačního menu, založeného na sezónních možnostech slovenské a podtatranské přírody. Jeho součástí budou i suroviny, které tým restaurace vytvořil v průběhu léta zavařováním, fermentováním a nakládáním. To vše v typickém Jozefově rukopisu, který přenese Gašperov mlyn do Prahy, i když jen na dálku.

„Alcron vnímám jako jedinečný gastro spot. Ve střední Evropě se restaurace, jejíž historie sahá až do 30. let 20. století, jen tak nevidí. Právě spojení historie s vařením z kvalitních ingrediencí od lokálních dodavatelů a snaha o etické, ekologické a úsporné vaření jsou atributy, které Gašperov mlyn a Alcron spojují. V neposlední řadě v nás Alcron navozuje také pocit luxusu s důrazem na pohodlí a příjemné zážitky hostů. O to se u nás v restauraci snažíme i my,“ dodává Jozef Breza.

Poslední z trojice šéfkuchařů je Martin Záhumenský, který bude v restauraci hostovat 13. prosince. Martin je talentovaný kuchař s bohatými zkušenostmi ze zahraničí. Pracoval v několika michelinských restauracích. Přes 13 let působil ve Velké Británii. V italském Toskánsku vytvořil vlastní projekt s názvem Pappa Mia, cílený na zážitkové degustace a spolupráci s místními vinaři a farmami. Byl rovněž jedním z mentorů současného šéfkuchaře restaurace Alcron, Richarda Bielika.

Základem Martinova vaření je respekt k surovinám, jako klíčovou vnímá jejich kvalitu. Jeho styl je naturální a tlačí do popředí produkt, jako hlavního aktéra každé kuchyně. „My jsme jen malá součást celého koloběhu, na jehož počátku stojí teritorium, na které navazují šikovní pěstitelé a farmáři. Celý okruh pak končí právě u nás kuchařů. Cesta je cíl a moje práce, ač je velmi fyzicky i psychicky náročná, je mým velkým koníčkem a celoživotním posláním,“ popisuje svou filozofii Martin.

Menu, které Martin Záhumenský připravuje pro Alcron, je přehlídkou jeho signature pokrmů. Hosté, kteří ho neznají, si tak mohou snadno utvořit názor na jeho styl vaření, který se během dvě dekády trvající praxe neustále posouvá. „Alcron je pro mne ikonou. Při vyslovení jeho jména mi ihned vytane na mysli jeho historie a tradice zlatých časů. Velmi mne těší, že se tato doba Alcronu zaslouženě navrací a toto nezapomenutelné místo se dostává zpět na výsluní,“ uzavírá Martin.

Menu všech hostujících šéfkuchařů budou čtyřchodová, jejich součástí budou dva druhy amouse bouche a jeden petit fours. Cena pro jednu osobu je 1.690 Kč, v případě zájmu lze využít také možnost vinného párování za 1.090 Kč. Nenechte si ujít tento jedinečný gastronomický zážitek a nezapomeňte si včas rezervovat svá místa na: PODZIM V ALCRONU VE VELKÉM STYLU | Alcron (alcronprague.cz)

Čtěte dál …