Bůček podle šéfkuchaře Filipa Říhy z pražské restaurace Porke

Dlouze tažený a následně grilovaný vepřový bůček

Bůček, co se rozpadá a je dozlatova upečen. Pár základních surovin a správný postup vykouzlí jedinečné jídlo z každého vepřového boku.

Vepřový bůček

Sůl

Cukr

  • Očištěný vepřový bok bez kosti, ale ponechaný v celku osolíme a ocukrujeme. To v poměru 1:1, aby bylo maso celé pokryté.
  • Maso uložíme do nádoby v lednici a zatížíme.
  • Takto zatížené ho necháme 3–4 dny marinovat.
  • Poté maso opláchneme a osušíme do sucha.
  • Následně vložíme bůček do vepřového sádla a pečeme na 140 stupňů cca 3 hodiny do měkka.
  • Maso vyjmeme, slijeme sádlo a nakrájíme bůček na jednotlivé porce. Před dalším zpracováním necháme maso vychladnout.
  • Vychladlé maso opečeme do křupava na pánvi.

Maso servírujeme dle osobních preferencí. Skvěle ho doplní například čerstvé pečivo, hořčice, vejmrda (nastrouhaný křen s jablkem, lžičkou octa a dvěma lžícemi vývaru). Tip šéfkuchaře restaurace Porke je podávat maso na kroupovém rizotu s kořenovou zeleninou a silnou vepřovou omáčkou.

Více informací na: www.zrozeno.eu

Čtěte dál …

Zhoršená termoregulace, vyšší riziko vzniku zánětu močových cest či vzniku krevních sraženin, ale i vyšší výskyt nežádoucích účinků léků. Nesprávný pitný režim snižuje kvalitu života

Přestože se délka života stále prodlužuje, většina z nás by chtěla žít nejen dlouho, ale dlouho a ve zdraví. Dle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) si ovlivňujeme své zdraví až z 80 %. Proto zdravotní pojišťovna OZP přichází s motivačními a informačními...

pokračovat ve čtení

Designér Jan Plecháč představil cenu pro vítěze jubilejního ročníku prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class

Jubilejní 10. ročník nejprestižnější barmanské soutěže světa Diageo Reserve World Class míří do svého národního finále. Vítěz získá nejen možnost reprezentovat Českou republiku na celosvětovém klání v Šanghaji, ale také cenu vytvořenou již potřetí známým designérem...

pokračovat ve čtení