Upečte si na Velikonoce něco netradičního. Třeba Babku s pistáciemi a lahodným likérem Baileys.

České Velikonoce se neobejdou bez skleničky něčeho dobrého a sladkých moučníků. A co takhle připravit sobě a svým koledníkům originální kombinaci obojího? Zkuste letos zpestřit svou velikonoční tabuli něčím speciálním. Třeba židovskou Babkou s pistáciemi a irským smetanovým likérem Baileys. S naším receptem to bude hračka.

Recept a foto Romana Böhmová, IG Na skok v kuchyni https://www.instagram.com/naskokvkuchyni/

Na velikonoční tabuli neodmyslitelně patří velikonoční beránek, mazanec, barvená vajíčka, nádivka a české pálenky, likéry a další alkoholické nápoje, kterými odměňujeme dospělé koledníky a s rodinou a přáteli si připíjíme na zdraví. A protože každý občas rád ochutná něco nového a neokoukaného, připravili jsme si pro vás recept na původně židovskou pochoutku, která je nyní oblíbená po celém světě – Babka. Tu naši jsme vylepšili pistáciemi a irským smetanovým likérem Baileys Original Irish Cream. Tak si uvažte zástěry, nažhavte troubu a směle do toho. Garantujeme vám, že vaši koledníci i hosté budou z tohoto lahodného dezertu nadšeni. A zbylé Baileys si můžete pak společně vychutnat ve formě panáčků.

Babka s pistáciemi a Baileys

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky (z toho 1 lžíce na kvásek)
  • 100 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
  • 100 g másla (povoleného)
  • 21 g droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 240 ml vlažného mléka(z toho 100 ml na kvásek)

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Na náplň:

  • 200 g čokoládové pomazánky
  • 80 g nahrubo nasekaných pistácií

Na polevu:

  • 100 g pudrového moučkového cukru
  • 40-50 ml Baileys Original Irish Cream

1. Jako první si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru, promícháme a droždí necháme rozpustit. Poté zalijeme vlažným mlékem (cca 100 ml), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme vzejít na teplé místo.

2. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, sůl, vejce a mléko. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (klidně 10-15 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem (trvá to cca 15 minut), přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a povolené máslo.

3. Těsto si vyklopíme na vál, zpracujeme, dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.

4. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

5. Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě půlky. Jedno vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do tvaru obdélníku/téměř čtverce (cca 40×35 cm). Těsto potřeme polovinou čokoládové pomazánky a posypeme polovinou pistácií. Poté ho zarolujeme do tvaru rolády (po delší straně). Po délce si těsto prořízneme napůl a zapleteme, jako když motáme horní díl vánočky ze dvou pruhů. Hotovou babku vložíme do máslem vymazané formy na chlebíček. Vršek babky potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.

6. Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut. Já dávám po 15 minutách nahoru alobal, aby se babka dopekla, ale na povrchu zůstala hezky zlatavá. Upečenou babku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

7. Mezitím si připravíme polevu z Baileys. Pudrový moučkový cukr prosejeme do mísy a smícháme metličkou s Baileys. Měla by nám vzniknout hustší poleva. Polevu potom nalijeme na babku a necháme vychladnout.

TIP: Nakonec můžete polevu ještě posypat nasekanými pistáciemi.

BAILEYS ORIGINAL IRISH CREAM

Potěšte své koledníky sametově jemným likérem Baileys Original Irish Cream, který se vyrábí z té nejkvalitnější smetany, mléka a irské whisky. Skvěle chutná nejen samotný, ale i jakou součást zmrzliny, dezertů či míchaných koktejlů. Vynikající je i v kombinaci s kávou nebo horkou čokoládou.

Objem: 0,7l

Obsah: 17%

Doporučená cena: 365,- (Bartidashop.cz)

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení