Netradičně tradiční chlebíčky a další pečivové dobroty

Chlebíček s pikantní avokádovou pastou a krevetami

1 porce: 2 plátky zemského chleba s kvasem, 1/2 avokáda, čili paprička, sůl, pepř, limeta, 8 ks krevet, 6 ks rajčátek

Avokádo rozmačkáme, přidáme posekané chilli, sůl, pepř a šťávu z limety. Zemský chléb nakrájíme na plátky, opečeme v toustovači a potřeme avokádovou pastou. Krevety (mohou být naloženy v čili, česneku, sójové omáčce a limetové šťávě)
prudce orestujeme na oleji a přidáme rozpůlená rajčátka. Vše naaranžujeme na pastou potřené plátky chleba.

Chuťovky z řemeslné bagety: lososová, ančovičková a krevetová

Lososová: řemeslná bageta, avokádo, česnek, sůl, limeta, losos gravlax, čerstvá okurka, křepelčí vejce, čerstvý kopr

Avokádo rozmačkáme a dochutíme rozetřeným česnekem, solí a šťávou z limety. Řemeslnou bagetu nakrájíme na kolečka, potřeme je avokádovou pastou, přidáme lososa gravlax (losos nakládaný se solí a cukrem), plátky čerstvé okurky a půlku křepelčího vejce. Ozdobíme snítkou kopru.

Ančovičková: řemeslná bageta, majonéza, dijonská hořčice, polníček, křepelčí vejce, ančovičky, černé olivy

Kolečka řemeslné bagety potřeme majonézou smíchanou s trochou dijonské hořčice. Přidáme polníček, 2 plátky křepelčího vejce a ančovičku. Na ozdobu použijeme půlku černé olivy.

Krevetová: řemeslná bageta, majonéza, pikantní ajvar, pečená paprika, krevety, čili paprička

Majonézu smícháme s trochou ajvaru a směsí namažeme kolečka řemeslné bagety. Přidáme plátek pečené oloupané a ochucené papriky, orestované krevety a nakonec kousek čili papričky.

Sendvič z croissantu s cibulovo-meruňkovým čatní a hovězí šunkou

1 porce: 1 máslový croissant, 1 PL cibulovo-meruňkového čatní, 20 g jemně uzeného plátkového sýru, 30 g hovězí šunky nebo roastbeefu, kyselá okurka, čerstvá saturejka nebo řeřicha

Máslový croissant z jedné strany podélně prokrojíme a namažeme cibulovo-meruňkovým čatní (cibule svařená s meruňkami, cukrem a trochou červeného vína). Doplníme plátky uzeného sýra, kousky hovězí šunky (nebo roastbeefu)
a kousky kyselé okurky na vyvážení chutí. Nakonec přidáme čerstvou saturejku (nebo řeřichu).

Semolinový chlebíček s lososem gravlax, čerstvým koprem a řasou wakame

1 porce: 1 plátek semolinového chleba, 1/2 PL lučiny, snítka čerstvého kopru, 3 plátky marinovaného lososa gravlax, 4 plátky čerstvé okurky, 1/2 PL řasy wakame

Plátek semolinového chleba namažeme lučinou smíchanou s čerstvým koprem a poklademe kousky lososa gravlax. Dozdobíme plátky okurky vytvořené škrabkou na brambory a kousky řasy wakame.

TIP: Můžeme přidat čerstvou ředkvičku nebo posypat sezamem.

Chlebíček z bagety s kvasem s roastbeefem, pečeným jablkem a cibulovým čatní

1 porce: 1 silnější, nakoso krájený plátek z bagety s kvasem, 1/2 PL pomazánkového másla, 1/2 ČL dijonské a 1/2 ČL hrubozrnné hořčice, 1/2 ČL majonézy, 6 lístků rukoly, 3 plátky roastbeefu, 2 plátky pečeného jablka, 1/2 ČL cibulového čatní

Bagetu s kvasem nakoso rozřízneme a ukrojený plátek pomažeme směsí pomazánkového másla, hořčic a majonézy. Přidáme lístky rukoly, poklademe střídavě plátky roastbeefu a pečených jablek. Nakonec přidáme cibulové čatní.

TIP: Do čatní můžeme přidat čili papričku.

Chuťovky z Kornbagety s pečenou paprikou, parmskou šunkou a cornichony

10 kusů: 1 Kornbageta, 2 PL pomazánkového másla, 1 ČL dijonské hořčice, 1/2 ČL majonézy,
1/2 PL ajvaru, 1 ks pečené papriky, 5 plátků parmské šunky, 10 ks nakládaných okurek cornichony

Kornbagetu nakrájíme na kolečka silná 1,5–2 cm. Pomazánkové máslo smícháme s dijonskou hořčicí, majonézou a ajvarem a pomocí cukrářského sáčku, případně nože dáme na jednotlivá kolečka Kornbagety. Přidáme kousek pečené oloupané papriky, půlku plátku parmské šunky a párátkem připíchneme okurku cornichony.

TIP: Do pomazánky můžeme přidat jakoukoli variantu ajvaru, ostrou nebo jemnou.

Chuťovky z bagety s kvasem s roládkou z červené řepy, kozího sýru a kaparů

10 kusů: 1 bageta s kvasem, 1 ks větší pečené červené řepy, 3 PL měkkého kozího sýru, 1 ČL olivového oleje, 1 PL kaparů, 1 PL rukolového pesta

Upečenou řepu nastrouháme na tenké plátky, které rozložíme na potravinářskou fólii tak, aby se lehce překrývaly. Potřeme je směsí kozího sýru, olivového oleje a nasekaných kaparů. Zarolujeme
(roládka by neměla mít v průměru více než 5 cm) a necháme odpočinout v lednici. Bagetu s kvasem nakrájíme na kolečka silná 1,5–2 cm, pomažeme rukolovým pestem a přidáme na menší kolečka nakrájenou roládku.

TIP: Dozdobíme lístkem rukoly, pečenými mandlemi nebo praženou pistáciovou drtí.

Sendvič z Kornbagety se sladkokyselým kuřetem, čili a koriandrem

1 porce: 1 Kornbageta, 4 plátky kuřecího stehna, 1/2 ČL sójové omáčky, 1/2 PL obalovací směsi,
4 cl oleje, 4 cl sladkokyselé omáčky, 1/2 malé čili papričky, 1/2 ČL cukru, 4 plátky mrkve,
3 plátky okurky, 5 plátků ředkvičky, 2 cl limetové šťávy, 3 listy salátu lolo biondo, 1/2 ČL sezamu,
3 snítky koriandru  

Kuře očistíme a naporcujeme na kousky cca 25 g, ochutíme sójovou omáčkou a obalíme v obalovací směsi smíchané s vodou. Osmažíme v dostatečné vrstvě oleje a necháme okapat na papírové utěrce. Odstraníme olej a do pánve dáme sladkokyselou omáčku, kousky čili a cukr, vše lehce svaříme a důkladně promícháme s osmaženým kuřetem. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky (nejlépe pomocí škrabky na brambory) a v míse promícháme s trochou sójové omáčky, cukru a limetové šťávy. Kornbagetu podélně prořízneme, lehce namažeme zbytkem omáčky z pánve, přidáme listy salátu lolo biondo a kousky masa, které prokládáme plátky zeleniny. Nakonec posypeme sezamem a čerstvým koriandrem.

TIP: Místo sójové omáčky můžeme použít omáčku rybí, která je rozhodně tradičnější.

Sendvič ze sýrového šneku s ratatouille a rukolou

1 porce: 1 sýrový šnek, 1/2 PL rajčatové omáčky, 8 lístků rukoly, 2 plátky pečeného lilku, 3 plátky pečené cukety, 2 plátky rajčete, 2 plátky mozzarelly, 1/2 PL rukolového pesta

Sýrový šnek podélně rozřízneme, pomažeme rajčatovou omáčkou, přidáme lístky rukoly
a naskládáme plátky zeleniny střídavě s plátky mozzarelly. Nakonec pokapeme rukolovým pestem
a přiklopíme druhým dílem šneku.

TIP: Mozzarellu můžeme před podáváním ještě zapéct opalovací pistolí.

Dezert ze sladkého croissantu a la žemlovka s ovocem

1 porce: 1 maxi máslový croissant, 1 dcl smetany 33 %, 1 ks vejce, 1 PL cukru, 5 ks červeného ovoce (malina, borůvka, jahoda)

Starší croissant natrháme na menší kousky. V míse smícháme smetanu, vejce a cukr. Kousky croissantu vykoupeme ve směsi a poklademe do zapékací misky. Doplníme ovocem a do misky dolijeme ještě trochu smetanové směsi. Pečeme 15–20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

TIP: Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Po vychladnutí lze ohřát v mikrovlnné troubě.

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení