Už brzy vyraší první jedlí poslové jara. Luhy a parky zaplaví česneková vůně.

Miláčkem domácích kuchyní i luxusních restaurací se v posledních letech stal česnek medvědí, který je často zaměňován s česnekem podivným. Jak to s nimi je? Který je lepší? Jak a kde je sbírat? Jak se poznají?

„Když trháme první jarní byliny – česneky – je dobré vědět, jak je nastaven jejich životní cyklus, abychom jim neublížili.“ říká Jana Vlková, propagátorka planých jedlých bylin, a dodává. „Česnek raší z cibule, která je celou zimu skryta pod zemí a nese zásoby na první dny života. Pomocí zelených listů pak shromažďuje zásoby na další život nebo k tomu, aby se cibulka pod zemí rozdělila.“

Životní strategie prvních jarních česneků, které rostou pod stromy, je kvapná. Potřebují všechno stihnout, dokud mají dostatek světla, tedy dokud stromy nemají listy. Pokud se česnekům otrhá příliš mnoho listů, a jim se nepodaří vytvořit dostatek zásob, jejich kolonie se budou postupně zmenšovat, chřadnout a vymírat.

V přírodě si různé rostliny vybírají různá místa, různé podmínky k životu tak, aby se na všechny dostalo. Ekologové tomu říkají nika. Rostliny se spolu různě přetlačují, a tak hledají společnou harmonii.

Česnek podivný (Allium paradoxum L.) miluje parky. Například v Praze pokrývá svahy Petřína, Letnou „pod Stalinem“ nebo oboru Hvězda. Je to invazivní rostlina. Jejím původním domovem je Kavkaz, severní Írán, Turkmenistán a Dagestán. Jako každá invazivní rostlina i česnek podivný vytlačuje původní rostlinstvo. Jeho trhání ve velkém je milou službou přírodě.

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) miluje blízkost tekoucí vody. Jeho nejhojnější výskytiště jsou v Čechách zejména v Polabí, ale roste i na svazích v listnatých lesích, hájích, bučinách. Tento druh je botaniky zařazen v červeném seznamu do kategorie C4, což znamená, že v současnosti není přímo ohrožen, ale existují faktory, které by ho ohrozit mohly. Jeho sběr by měl být v každém místě šetrný.

Oba zmíněné česneky rostou prakticky ve stejnou dobu, na podobných místech a jejich použití v kuchyni je prakticky stejné.  A přeci každý zaslouží jiné zacházení.

Přesnější botanický popis obou rostlin:

Česnek podivný

Česnek medvědí

Recept na špagety s pestem z česneku podivného

Více informací:

www.facebook.com/kytkykjidlu

www.kytkykjidlu.cz

IG: @kytkykjidlu

Čtěte dál …

Potěšte krásným dárkem k MDŽ

Kdo dělá domov domovem? Žena. Poděkujte jí za lásku a péči vonnou svíčkou Heart & Home od Albi. Je vyrobena z přírodního sójového vosku v krásném designu z matného skla. Vyberte jednu z nových vůní, které svými pastelovými barvami zároveň lahodí oku. Střední...

pokračovat ve čtení

Česká firma vyvinula unikátní technologii, která může vyřešit evropský problém s plasty. Recyklační jednotky začne letos stavět v Česku a Rakousku

Česká společnost Green Future jako první na světě představila funkční komerční jednotku na termochemickou recyklaci plastů. Tato technologie zvládne zpracovat veškerý obsah „žluté popelnice“ a může být světovým řešením recyklace plastů, které dnes z velké části...

pokračovat ve čtení