Uchovejte si léto ve sklenici džemu

Slunné letní dny máme neodmyslitelně spojené se spoustou druhů šťavnatého ovoce, jehož svěží chuť bychom chtěli zařadit do jídelníčku v každém ročním období. Chuť léta dokáží dokonale uchovat lahodné džemy s nízkým obsahem cukru.

Džemy jsou ideálním způsobem, jak si uchovat letní ovoce i na zimu. Jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve a spousta dalších druhů ovoce nás díky tomu mohou provázet celým rokem a ozvláštnit snídani či sladké pečení.  

Trendem dneška jsou způsoby pro vytváření džemů s vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Ačkoliv želírování a zavařování se bez cukru neobejde, existují cesty, jak jednoduše vytvořit chutné džemy s menším obsahem kalorií, které budou chutnat dospělým i dětem.

Základem každého zavařování a želírování je pektin, který pomáhá džemu získat správnou konzistenci. K Pektinu Dr. Oetker můžete přidat cukr dle vlastní preference – řepný, třtinový či hnědý. Můžete si také vybrat množství cukru podle zralosti zpracovávaného ovoce nebo výsledného obsahu cukru v připravovaném džemu. Pektin Dr. Oetker je veganský, jelikož se jedná o látku přirozeně se vyskytující v kůře citrusových plodů a zpracujete s ním až 2 kg ovoce. Příprava džemu je s ním jednoduchá a rychlá a zvládne ji i začátečník.

Neméně důležitou složkou při zavařování je také Kyselina citrónová Dr. Oetker, která podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovoce a prodlužuje trvanlivost džemu. Kromě zavařování ji navíc můžete využít třeba i pro dochucení domácích limonád, a navíc je i osvědčením pomocníkem při odstraňování vodního kamene v domácnosti nebo slouží k přípravě domácích čistících a pracích prostředků.

Moderní džemy – hodně ovoce, méně cukru

Tradiční recepty našich babiček často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1. Moderní želírovací cukry a přípravky pro zavařování ale dokáží tento poměr změnit ve prospěch ovoce, kterého v džemu může být až 75 %.

Skvělým pomocníkem pro snadnou a rychlou přípravu džemů je Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker. Tento želírující přípravek pomáhá ovoci zachovat maximum z jeho výrazné chuti s použitím minimálního množství cukru. Stačí jej smíchat se dvěma lžícemi cukru a povařit s ovocem ještě před dosypáním zbylé dávky cukru, a během pár minut je džem hotov.

Pokud chcete mít zavařování hotové ještě rychleji, můžete se obrátit na Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker. Tuto směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citronové pouze přidáte k 1500 g ovoce podle návodu, přivedete do varu a po pěti minutách můžete plnit hotový džem do připravených skleniček.

Milovníky zdravého stravování a alternativních způsobů slazení určitě potěší Dr. Oetker Želírovací cukr se stévií. Výtažky z exotické stévie dávají tomuto cukru o mnoho sladší chuť a přitom nepřidávají obsah kalorií. Snadno si tak můžete připravit svůj oblíbený džem se sníženým energetickým obsahem. 

Malinový džem s čokoládou

Vynikající džemy ale nemusí vždy obsahovat pouze ovoce. Řada druhů ovoce si rozumí také s výrazným kořením jako je například skořice, pepř, zázvor nebo chilli. Pro dospělé labužníky můžete připravit také džem s malým množstvím alkoholu. Malým i velkým pak bude chutnat kombinace sladkých malin a hořké čokolády.

Nejprve nasekáme 100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70-85 % na menší kousky. Do většího hrnce vložíme 1 kg malin a v misce smícháme obsah balíčku Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Vzniklou směs přidáme k ovoci a za stálého míchání asi 1 minutu povaříme.

Do hrnce následně přidáme 350 g cukru a za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 2 kávové lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu, přidáme kousky čokolády a zamícháme. Stále horký džem plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a necháme minimálně 5 minut stát na víčkách.

Více inspirace a chutných receptů naleznete na webu: Zavařování | Dr. Oetker.

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení