Připravte si skvělé vánoční dobroty s Miele!

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i čas radosti, pohody a společných chvil s rodinou a přáteli u svátečního stolu. Ještě předtím, než se na Štědrý den setmí a rozsvítí se světýlka na vánočním stromku, máme spoustu času připravit domácí cukroví a další sladkosti. Miele přináší inspiraci v podobě receptů a tipů na vynikající dobroty, ať už jde o klasické vykrajované cukroví nebo křehké vanilkové rohlíčky. Chcete letos vyzkoušet něco nového? Pak se s chutí pusťte do naší fantastické vánoční štoly!

Vykrajované cukroví (70 ks)

Ingredience:

250 g pšeničné hladké mouky

1/2 ČL prášku do pečiva

80 g cukru

8 g vanilkového cukru

1 sklenička rumového aroma/rumu

3 PL vody

120 g měkkého másla

Postup:

Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby (140–150 °C ) a pečeme cca 25-30 minut.

Stříkané pečivo (50 ks)

Ingredience:

160 g měkkého másla

50 g hnědého cukru

50 g moučkového cukru

8 g vanilkového cukru

špetka soli

200 g pšeničné hladké mouky

1 bílek

Postup:

Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby (150–160 °C) a pečeme dozlatova cca 23–30 minut.

Vanilkové rohlíčky (2 plechy)

Ingredience:

Těsto:

280 g hladké mouky

210 g másla

70 g cukru

100 g mletých mandlí

Na vyválení:

70 g vanilkového cukru

Postup:

Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12–17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.

Štola (15 porcí)

Ingredience:

Těsto:

42 g čerstvého droždí

8 g vanilkového cukru

70 ml vlažného mléka (3,5 %)

200 g rozinek

50 g nasekaných mandlí

50 g citronátu

50 g oranžátu

2–3 PL rumu

275 g másla

500 g hladké mouky

špetka soli

100 g cukru

1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu

vejce

Na potření:

75 g másla

Na dozdobení:

50 g cukru

Na posypání:

35 g moučkového cukru

Postup:

Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a pečeme na 150–160 °C cca 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout a na závěr hustě poprášíme moučkovým cukrem.

Náš tip: Objevte v sobě šéfkuchaře

Rádi byste zvládli vánoční vaření a pečení v pohodě a jako opravdový šéfkuchař? Pak je pro vás jako stvořený konvektomat Miele DGC 7151. Tento moderní a elegantní spotřebič v černém provedení nabízí nejen síťové propojení a funkci TasteControl, která zabraňuje přepečení, ale také parní technologii MonoSteam a klimatické pečení. Díky tomu si můžete užít mimořádně šetrnou, zdravou a chutnou přípravu pokrmů, ať už se jedná o šťavnatou pečínku s křupavou kůrčičkou, kypré a dozlatova upečené houstičky nebo jiné lahůdky. Konvektomat Miele DGC 7151 vám také usnadní výběr správných nastavení díky automatickým programům, které vám navrhnou provozní způsoby, teplotu i dobu pečení pro mnoho různých pokrmů.

Bonusem je také velmi snadné čištění. Spousta součástí přístroje (ohřevný prostor, pečicí plechy) má patentovanou povrchovou úpravu PerfectClean s jedinečnými nepřilnavými vlastnostmi, takže už se nemusíte bát připálených zbytků jídla.

Pokud hledáte dokonalého pomocníka do kuchyně, který vám zajistí vynikající výsledky a ušetří čas a námahu, neváhejte a pořiďte si konvektomat Miele DGC 7151. Uvidíte, že nejen z vašeho vánočního vaření a pečení se stane zábava a potěšení pro vás i vaše blízké.

A co na konvektomaty Miele říká uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jeden z ambasadorů značky?

www.miele.cz  #MamMiele

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení