Gurmánský tip: Svatomartinské menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

Svátek sv. Martina je milovníky dobrého jídla napjatě očekávanou událostí. Legend o tom, proč 11. listopadu míří na slavnostní tabuli právě husí pečínka, se traduje hned několik. Ať už husy dostalo na pekáč jejich příliš hlasité kejhání během kázání svatého Martina, nebo úplně jiné, racionálnější důvody, jisté je, že tahle tradice má stále bezpočet příznivců. V oblíbené restauraci Červený jelen v centru Prahy letos tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připravil tradiční svatomartinské menu s moderním nádechem.

Menu na svatomartinské hody jsem sestavil z tradičních pokrmů, jako je klasický kaldoun nebo v celku pečená husa. K těmto pokrmům jsem přidal i něco modernějšího – například husí pršut, knedlíčky s kaštany nebo moderně pojaté buchtičky s povidly na husím sádle s rumovou omáčkou,“ upřesňuje šéfkuchař Marek Fichtner.

Svatomartinské hody v restauraci Červený jelen vypuknou 11. 11. a potrvají do vyprodání zásob (nejpozději do 21. 11.). A jaké delikatesy se budou podávat? Kaldoun · Husí pršut, fíkové chutney, frisée salát, bramborová bageta · Celá pečená husa cca 3.4kg (pro 5-6 osob), kaštanový knedlík | bramborový knedlík se strouhankou z briošky, červené zelí s pomerančem a badyánem, růžičková kapusta se slaninou – tento chod pouze na předobjednávku · Konfitované husí stehno 350g, kaštanový knedlík | bramborový knedlík se strouhankou z briošky, červené zelí s pomerančem a badyánem, růžičková kapusta se slaninou · Buchtičky s husím sádlem a povidly, rumová omáčka.

O restauraci Červený jelen

Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Více na:

www.cervenyjelen.cz

www.facebook.com/cervenyjelen

www.instagram.com/cerveny_jelen/

Čtěte dál …