Červený poklad aneb Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr.

Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

Sladká odměna pro všechny

Jahody jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Pro děti jsou skvělou alternativou ke sladkostem plným cukru a umělých přísad. Mohou je jíst samotné, přidávat do jogurtů, nebo z nich připravit osvěžující smoothie. Pro dospělé jsou jahody ideální součástí snídaně, salátů či jako fit svačina během dne. Možnosti, co lze z jahod připravit, jsou téměř nekonečné. Inspirujte se našimi recepty. Připravte si jahodové menu hezky česky.  

Jahody můžete například přidat do salátu s rukolou, kozím sýrem a balzamikovou redukcí, nebo je použijte jako přísadu do domácích limonád a koktejlů. Jahody jsou také vynikající na výrobu domácích džemů a marmelád, které vás svou chutí potěší i během zimních měsíců. A jestli nemáte odvahu ani čas, pouštět se do výroby jahodové marmelády, vyzkoušejte extra speciální jahodový džem Karlova Koruna, který lze exkluzivně zakoupit v síti prodejen PENNY. Je skvělý nejen do dortů, ale také do jogurtů nebo jednoduše na rohlík s máslem.

Sezóna jahod je zkrátka časem radosti a kulinářské inspirace. Zařaďte jahody do svého jídelníčku a vychutnejte si tento úžasný dar přírody.

PRODUKTOVÝ TIP:

Džem Karlova Koruna jahodový, 450 g, cena 47,90 Kč.

Zdroj foto a inspirací PENNY, www.penny.cz

Jahodová zmrzlina

12 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | MRAZENÍ: 5 HODIN

INGREDIENCE:

500 ml smetany ke šlehání Boni
390 g slazeného kondenzovaného mléka

220 g jahodového džemu Karlova Koruna
150 g čerstvých jahod, rozmačkaných

Ve velké míse vyšlehejte dotuha smetanu. V jiné míse smíchejte kondenzované mléko a jahodový džem a do této směsi vpravte šlehačku. Tekutou zmrzlinu nalijte do formy 22 × 12 cm nebo jakékoli nádoby, která se hodí do mrazáku a jde uzavřít. Nádobu s víčkem nechte v mrazáku 4–5 hodin do ztuhnutí. Po 2 hodinách do směsi přidejte čerstvé jahody a jemně promíchejte. Podávejte zmrzlinovým dávkovačem nebo si pomozte menším hrnečkem.

Francouzský toust s jahodovým krémem

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | OPÉKÁNÍ: 10 MINUT

INGREDIENCE:

220 g čerstvého smetanového sýru, pokojové teploty

80 g jahodového džemu Karlova Koruna
1⁄2 lžičky citronové kůry, nastrouhané
2 vejce
80 ml mléka
špetka soli
1⁄2 lžičky vanilkového cukru
15 g másla
8 plátků bílého toustového chleba
kukuřičná strouhanka na obalení
120 g jahod, očištěných a nakrájených na plátky
javorový sirup k podávání

Smíchejte změklý smetanový sýr, jahodový džem a citronovou kůru.
V míse s plochým dnem důkladně prošlehejte vejce, mléko, sůl a cukr. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo. Polovinu plátků chleba potřete jahodovou směsí, přiklopte zbylými chlebovými plátky. Naplněné chleby obalte ve vaječné směsi a ve strouhance a opečte z obou stran dozlatova na másle. Rozkrojte na půl, položte na servírovací talíř a ozdobte plátky jahod. Podávejte s javorovým sirupem.

Nepečený jahodový koláč

8 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | CHLAZENÍ: 1–3 HODINY

500 ml smetany ke šlehání Boni
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 g jahodového džemu Karlova Koruna
200 g máslových sušenek PENNY
450 g jahod, očištěných a nakrájených na tenké plátky

Ve velké míse smíchejte smetanu s oběma cukry a vyšlehejte tuhou šlehačku. Do šlehačky opatrně zapracujete jahodový džem a odložte stranou. Na dno obdélníkové formy 20 × 20 cm rozetřete tenkou vrstvu šlehačky, na ni rozložte vrstvu sušenek. Pokračujte vrstvou šlehačky, nakrájenými jahodami a sušenkami. Vrstvy ještě jednou nebo dvakrát zopakujte, zakončete šlehačkou s jahodami. Přikryjte a dejte do chladu na 1 hodinu, aby byl koláč pevný, nebo na 3 hodiny, kdy bude měkčí a vláčnější.

Ricottové noky s jahodami

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 10 MINUT

INGREDIENCE:

500 g ricotty SAN FABIO
80 g másla, změklého + na prolití nočků
2 vejce KARLOVA KORUNA
kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
250–300 g polohrubé mouky KARLOVA KORUNA

NA OMÁČKU:
200 g zakysané smetany BONI
250 g jahod
2 lžíce krupicového cukru KARLOVA KORUNA

Prošlehejte ve větší míse ricottu, máslo, vejce a citronovou kůru. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte řídké těsto. Vykrajujte z něho lžící nočky, vhazujte je do vařící vody, po 10 minutách je vylovte děrovanou naběračkou do misky. Nočky pokapejte rozpuštěným máslem. Do hlubokých talířů rozdělte zakysanou smetanu, přelijte jahodami rozmačkanými s cukrem, přidejte nočky a podávejte. Můžete navíc ozdobit lístky máty a poprášit moučkovým cukrem.

Jahodovo-jogurtové panna cotty

6 PORCÍ

PŘÍPRAVA: 20 MINUT

CHLAZENÍ: 3 HODINY

INGREDIENCE:

2 lžíce vlažné vody

2 lžičky práškové želatiny

420 g bílého jogurtu řeckého typu, pokojové teploty

250 g jahod, nakrájených

2 sáčky vanilkového cukru Karlova Koruna

60 ml javorového sirupu

250 ml mléka

další jahody, jogurt a javorový sirup k podávání

Nechte ve vlažné vodě 5 minut nabobtnat želatinu. Jogurt, jahody, vanilkový cukr a javorový sirup rozmixujte dohladka. Mléko zahřejte těsně pod bod varu, sundejte z plotýnky, přidejte želatinu a minutu šlehejte dohladka. Nechte 5 minut zchladnout. Mléko se želatinou za stálého míchání postupně vlijte do jahodové směsi. Rozdělte do sklenek a nechte 2–3 hodiny chladit a tuhnout v lednici. Před podáváním ozdobte panna cottu jahodami, kopečkem jogurtu a trochou javorového sirupu.

Eton mess

6 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | PEČENÍ: 1 HODINA 15 MINUT

INGREDIENCE:

2 bílky
120 g krupicového cukru Karlova Koruna
500 g jahod, očištěných a nakrájených nahrubo
450 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru

Předehřejte troubu na 120 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vyšlehejte bílky skoro dotuha a postupně přidávejte cukr. Ze sněhu dělejte pomocí lžíce hromádky na připravený plech. Pusinky můžete také na plech nastříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou. Pečte je 1–11⁄4 hodiny, až jsou pusinky upečené a jdou zlehka sloupnout z papíru. Třetinu jahod rozmačkejte na pyré, zbytek nakrájejte na menší kousky. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem.

Pusinky rozlámejte na kousky – trochu si nechte na ozdobu – a smíchejte je s nakrájenými i rozmačkanými jahodami a šlehačkou. Rozdělte do skleniček a posypte zbylými pusinkami.

Jahodové tiramisu s bílou čokoládou

15 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 30 MINUT | CHLAZENÍ: 2 HODINY

INGREDIENCE:

110 g moučkového cukru Karlova Koruna
1 sáček vanilkového cukru
250 g mascarpone
220 g čerstvého smetanového sýru
480 ml smetany ke šlehání
160 g cukrářských piškotů
160 ml pomerančové šťávy
350 g jahod, nakrájených na plátky
2 hrsti bílé čokolády, nastrouhané nahrubo

Ušlehejte oba cukry s mascarpone a čerstvým sýrem, přilijte smetanu a vyšlehejte dotuha.
Na dno skleněné nádoby rozložte cukrářské piškoty a pokapejte je pomerančovou šťávou. Rozetřete na ně směs s mascarpone a naskládejte jahody. Vrstvy zopakujte. Navrchu budou jahody ozdobené bílou čokoládou. Dejte na 2 hodiny chladit do lednice.

Jahodový koláč s drobenkou

1 PLECH | PŘÍPRAVA: 15 MINUT + KYNUTÍ | PEČENÍ: 20 MINUT

NA TĚSTO:
500 g polohrubé mouky Karlova Koruna

250 ml mléka, vlažného

80 g krupicového cukru

25 g čerstvého droždí
2 žloutky
80 g másla + na vymazání

kůra z 1 biocitronu,nastrouhaná najemno

1 lžička soli
1 vejce na potření

NA NÁPLŇ:
250 g tučného tvarohu ve fólii

1 vejce

50 g krupicového cukru

500 g jahod, rozpůlených 

NA DROBENKU:
50 g másla

70 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru

mandlové plátky na posypání

Prosejte polohrubou mouku do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přidejte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbývající cukr, citronovou kůru, sůl a postupně i zbývající vlažné mléko. Zpracuje do hladkého těsta a nechte ho na teplém místě vykynout. Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vymažte máslem a těsto vymačkejte po celé ploše, okraje nechte vyšší. Vymíchejte tvaroh, vejce a cukr dohladka a rozetřete ho na těs- to. Poklaďte ho jahodami.

Na drobenku poprašte máslo hrubou moukou a posypte cukrem a rukama rychle zpracujte. Drobenkou pak posypte jahody a na ni na sypte mandlové plátky. Okraje koláče potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení