Poptávka po rostlinné stravě na palubách letadel Emirates stoupla o 40 %.  Výrazně roste na linkách do Asie a Afriky

Už 10 let upozorňuje iniciativa Veganuary na výhody veganské stravy. Společnost Emirates tak i díky ní zaznamenala 40% nárůst poptávky zákazníků po rostlinných pokrmech. Aby ji uspokojila, představí ještě letos na palubě letadel a ve svých salóncích řadu novinek a svých 300 veganských receptů obohatí o další pokrmy.

V minulém roce Emirates naservírovala na palubě více než 450 000 rostlinných jídel (v roce 2022 to bylo 280 000). Spotřeba veganských jídel meziročně vzrostla ruku v ruce s objemem cestujících o 40 %, v některých regionech jej spotřeba dokonce překonala – například v Africe s dodatečným nárůstem o 4 %, v jihovýchodní Asii o 5 % a na Blízkém východě, který vykazuje výrazný dodatečný nárůst o 34 %. K největšímu nárůstu spotřeby veganských jídel došlo v ekonomické třídě, výrazná poptávka pak byla zaznamenána zejména na linkách do Číny, Japonska a na Filipíny.

K rostlinné stravě se hlásí i mnoho členů palubního personálu, pro nějž společnost zavedla veganské stravování v roce 2018. Rostlinné pokrmy jsou k dispozici ve všech letových třídách.

Například ve třídě Economy si zákazníci Emirates mohou pochutnat na cizrnové palačince plněné mrkví, paprikou, houbami a rajčaty, dýňové frittatě s texturou, tofu tikka masala nebo na vydatném dušeném cizrnovém zelí s petrželovou pilaf rýží a baby špenátem. Mezi vynikající veganské dezerty v Economy patří kokosová pěna s mangovým kompotem, vláčný banánový dort s čokoládovou drobenkou nebo šťavnatý čokoládový pudink.

V Premium Economy je to chlebové kari s rýží basmati nebo sytý dušený dýňový kaštan se sladkou tečkou v podobě lehkého čokoládového tofu cheesecake nebo jemného malinového parfaitu s pomerančovým kompotem.

V Business Class cestující ochutnají pečený květák, karamelizovanou hrušku s pestem z libečku nebo hřejivé ragú z asijského tofu a houby shitake se skleněnými nudlemi. Ti, co mají místo na dezert, si mohou pochutnat na tropickém kokosovém ananasovém dortu nebo si dopřát čokoládový cheesecake s doutníkem z tmavé čokolády či jahodový kompot.

Ve First Class čeká na cestující krémový polentový koláč s tymiánovým houbovým ragú a restovaný špenát zalitý bohatým jus z kořenové zeleniny. Další příval sofistikovaných chutí nabídne lilkové kari s rýží a bramborami na kurkumě s příměsí kokosu a mátového čatní. Vytříbené kontrasty dekadentních dezertů nabídne rebarbora s jahodovou Šarlotou, Chantilly krém s malinami nebo teplý čokoládový fondant přelitý slanou karamelovou omáčkou a šlehačkou z kešu oříšků.

V letošním roce Emirates uvede na trh další výběr nových veganských hlavních jídel, například ovocné muffiny či veganskou pizzu a řadu lahodných dezertů včetně čokoládového ořechového dortu, pistáciového malinového dortu a malinového dortu s tonkou.

Veganské pokrmy lze objednat předem na palubě, napřímo ve First Class a také v salóncích Emirates. Zákazníci si mohou veganská jídla objednat na všech letech společnosti Emirates a ve všech cestovních třídách až 24 hodin před odletem.

Nejlepší veganské ingredience z celého světa

Emirates nabízí vysoce kvalitní produkty ze všech koutů světa, například výrobky od kalifornské společnosti Beyond Meat, sójové proteiny od singapurské společnosti Arlene ze Spojených arabských emirátů, lisované tofu Qian Ye z Japonska, organickou hořkou veganskou čokoládu od francouzské společnosti Linnolat, veganský margarín od německé společnosti MeisterMarken, veganskou kari pastu od thajské společnosti Pantai, mandlové mléko Koita z Itálie a mnoho dalších. Společnost také zařazuje do svého menu čerstvou lokálně pěstovanou kapustu a salát z Bustanica – největší hydroponické vertikální farmy na světě, která je investicí společného podniku Emirates Flight Catering. Produkty Bustanica jsou pěstovány bez pesticidů, herbicidů a chemikálií a cestující první a business třídy si mohou v některých pokrmech pochutnat na čerstvé listové zelenině z farmy, včetně hlávkového salátu, rukoly, směsi salátů a špenátu.

Od náboženství po životní styl

Společnost Emirates nabízí veganská jídla již od 90. let 20. století. Zpočátku na specifických trasách, například do Addis Abeba, kde veganská jídla v určitých obdobích roku vyžadují vyznavači etiopské ortodoxní víry, nebo v regionech, kde k rostlinné stravě vybízí více náboženství. V posledních letech však veganská jídla rychle získávají na oblibě i na trasách do USA, Austrálie, některých evropských a asijských zemí. V roce 2022 bylo ve First a Business Class zavedeno zcela nové gurmánské veganské menu, které nabízí ještě větší výběr pro zákazníky společnosti Emirates vyznávající veganský životní styl nebo jednoduše hledající zdravou a lehkou stravu na cestách.

Veganský koláč z polenty podle receptu Emirates (pro 5-6 osob)

Ingredience na polentu:

  • 150 g hrubé polenty
  • 200 ml plnotučného kokosového mléka
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 50 g margarínu
  • 60 g strouhaného veganského parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti

Smažený špenát

  • 300 g nahrubo nasekaného špenátu
  • 15 g jemně nasekané jarní cibulky
  • 3 g muškátového oříšku
  • 4 g najemno nasekaného nebo lisovaného česneku
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Houbové ragú s tymiánem

  • 30 ml extra panenského olivového oleje
  • 15 g nadrobno nakrájené cibule
  • 200 g směsi hub
  • Jeden stroužek najemno nasekaného nebo lisovaného česneku
  • 1-2 lžíce sójové omáčky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 40 g piniových oříšků –
  • 20 ml čerstvé limetkové šťávy –
  • 4 snítky čerstvého tymiánu

Pečená mrkev glazovaná v javorovém sirupu

  • 15 oloupaných baby mrkví
  • 40 g javorového sirupu
  • 30 g margarínu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Jus z kořenové zeleniny

  • červená, žlutá a fialová řepa
  • 50 g tuřínu
  • 50 g pastináku
  • 50 g kořenového celeru
  • 50 g fenyklu
  • 50 g pórku
  • 50 g bílé cibule bez slupky
  • 50 g sladkých brambor
  • Po 1 snítce čerstvého tymiánu, rozmarýnu a bobkového listu
  • 100 ml hroznové šťávy
  • 600 ml zeleninového vývaru

Postup

Polenta

  1. V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko a zeleninový vývar. Za stálého míchání metličkou pomalu vmíchejte polentu.
  2. Snižte teplotu na nízký stupeň varu a pokračujte v míchání po dobu 1-2 minut, aby polenta nezhrudkovatěla.
  3. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 10 minut, dokud nedosáhnete krémové konzistence. (Pokud polenta příliš zhoustne, můžete přidat další kokosové mléko nebo vodu a zředit ji.)
  4. Jakmile je polenta krémová a hladká, odstavte z plotny. Přidejte veganský parmazán, margarín a promíchejte.
  5. Směs rozetřete na pekáč, nechte vychladnout, dokud neztuhne, a nakrájejte na požadovanou velikost. Těsně před podáváním prudce opečte z každé strany dozlatova na pánvi se silným dnem. 

Smažený špenát

  1. Špenát osmažte na rozpálené pánvi s extra panenským olivovým olejem, jarní cibulkou a stroužkem česneku. Dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a muškátovým oříškem. Odstavte z ohně, sceďte přebytečnou vodu a nechte stranou.

Pečená mrkev glazovaná v javorovém sirupu

  1. Uvařte mrkev v páře a poté ji glazujte na pánvi s javorovým sirupem. Odstavte, přidejte margarín a podle chuti osolte a opepřete.

Jus z kořenové zeleniny

  1. Všechnu zeleninu (kromě bílé cibule a bylinek) omyjte a oloupejte, nakrájejte a pořádně upečte v troubě.
  2. Vyjměte z trouby a přidejte ji do hrnce s cibulí, bylinkami, hroznovou šťávou a zeleninovým vývarem.
  3. Duste na mírném plameni, dokud není měkká a uvařená.
  4. Rozmixujte a přepasírujte přes jemné sítko
  5. Vraťte zpět do hrnce a výrazně redukujte (zhruba na 1/3 objemu)
  6. Dochuťte solí a pepřem a nechte stranou.

Smažené houbové ragú

  1. Očištění pokrájené houby na prudkém plameni osmažte spolu s česnekem a cibulkou dozlatova na olivovém oleji.
  2. Přidejte sójovou omáčku a duste 1-2 minuty, dokud nebudou houby nezesklovatí.
  3. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Přidejte kapku čerstvé limetkové šťávy a čerstvý tymián a podlijte zeleninovou šťávou. Duste doměkka, poté je ostavte stranou. Mezitím na malé pánvi nasucho opražte piniové oříšky, dokud lehce nezhnědnou.

Podávání

Do středu talíře servírujte polentový koláč, přidejte špenát a na něj houby. Ozdobte opraženými piniovými oříšky a doplňte pečenou glazovanou mrkví a šťávou z kořenové zeleniny.

Veganský pistáciový piškotový dezert s malinami podle Emirates receptu

Počet porcí: 10 (podává se jednotlivě ve skleničkách na Martini)

Ingredience

Pistáciový piškot

  • 337 g krupicového nebo bílého cukru
  • 135 g rostlinného oleje
  • 315 g vody
  • 315 g mouky
  • 7 g jedlé sody
  • 45 g jablečného octa
  • 5 g vanilkového extraktu
  • 40 g na prášek mletých pistáciových ořechů
  • 40 g pistáciové pasty (pistáciové ořechy mixované do krémové konzistence)

Pistáciová sušenka

  • 450 g pražených nasekaných pistácií
  • 400 g bílé čokolády
  • 50 g pistáciové pasty

Malinový gel

  • 1000 g malinového pyré
  • 200 g cukru
  • 12 g Agar Agaru

Pistáciová pěna

  • 250 g pistáciové pasty
  • 720 g veganské bílé čokolády
  • 800 g veganské smetany Flora
  • 20 g Agar Agaru
  • 1000 g veganské šlehačky

Postup

Veganský pistáciový piškot

  1. Předehřejte troubu na 180 °C
  2. V míse smíchejte suché komponenty: cukr, mouku, jedlou sodu a pistáciový prášek
  3. Přidejte všechny tekutiny, olej, vodu, vanilku a pistáciovou pastu
  4. Šlehejte těsto dohladka
  5. Přidejte ocet a pokračujte ve šlehání
  6. Směs opatrně vylijte na vymaštěný plech (40 x 30 cm) a pečte 20-25 minut dozlatova
  7. Po upečení vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát, poté vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
  8. Pomocí vykrajovátek nakrájejte 10 x 8 cm a 10 x 4 cm piškotové disky

Pistáciová sušenka  

  1. Ve vodní lázni opatrně rozpusťte čokoládu spolu s pistáciovou pastou, a přidejte nasekané pistácie.
  2. Rovnoměrně rozetřete na pečící papír
  3. Nechte ztuhnout a vychladnout

Malinový gel

  1. V hrnci svařte malinové pyré spolu s cukrem a agar-agarem
  2. Za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne
  3. Nalijte 50 ml horkého pyré do 10 jednotlivých sklenic na Martini a nechte vychladnout a ztuhnout.

Veganská pistáciová pěna

  1. V hrnci se silným dnem přiveďte k varu 800 ml veganské smetany a nalijte ji na bílou čokoládu a pistáciovou pastu, aby vznikla ganache.
  2. 2. Do horké ganache přidejte agar-agar a dobře promíchejte (pozor, ganache musí mít před přidáním agaru teplotu nejméně 93 °C). Tip: pokud ganache vychladne příliš rychle, ohřejte ji před přidáním Agar Agaru v mikrovlnné troubě.
  3. Vyšlehejte 1000 ml veganské smetany do měkké konzistence. Tip: šlehejte na poslední chvilku studenou šlehačku ve studené míse
  4. Poté, co smícháte agar-agar s čokoládovou ganache, nechte směs vychladnout na 80°C. Po vychladnutí rychle vpracujte polovinu šlehačky do ganache a temperujte, přidejte zbytek a vymíchejte pěnu (v tomto okamžiku je důležité pracovat rychle).

Podávání

Do 10 skleniček na Martini přidejte 50 ml malinového gelu a nechte ztuhnout, poté přidejte 4cm piškot. 2. Na piškot rozdrťte pistáciovou sušenku a přidejte pěnu. Na ni položte 8cm piškot, přidejte další pistáciovou sušenku. Vložíme do chladničky, aby vše ztuhlo. Zbylý malinový gel rozmixujte dohladka, naneste jej na piškotový disk a podávejte ozdobené čerstvými malinami se zlatým listem (volitelně).

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení