„My tři králové, jdeme k Vám…“ a neseme Galette de Rois/Královský koláč

Kdo by neznal jména Kašpar, Melichar a Baltazar! Tradice svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna, se dodnes dodržuje v mnoha zemích světa. Jde vlastně o jakési symbolické vyvrcholení a ukončení Vánoc a je s ním spjato mnoho tradic a zvyklostí. Ve Francii se v tento den podává tradiční Galette de Rois, tedy Královský koláč.

Kromě toho, že si na něm můžete pochutnat jen jednou v roce, má tento koláč ještě jednu zvláštnost. Tradičně je uvnitř zapečená figurka a kdo ji ve své porci dostane, stává se pro tento rok králem! Původně šlo o miniaturku Ježíška, dnes ale může figurka znázorňovat v podstatě cokoli a je oblíbeným sběratelským kouskem. Kdo ji najde, získá královskou korunu a zaručí si na celý rok prosperitu a štěstí. Může si také k sobě zvolit královnu. Zároveň se však musí postarat o to, aby na svátečním stole královský koláč nechyběl příští rok. V rezidenci francouzského prezidenta se každoročně podává obrovský Královský koláč, na kterém si pochutná až 150 osob. Bohužel v tomto koláči figurku nenajdete. Důvodem je etiketa – copak by v přítomnosti prezidenta mohl být někdo jmenován králem?

PAUL_Královské koláče_web.jpgVy jste na tom ale mnohem lépe, než hosté na prezidentské recepci a hledání figurky si můžete sami vyzkoušet! Stačí zajít od 3. do 6. ledna do některé z poboček francouzského pekařství PAUL (www.paul-cz.com) a tradiční Královský koláč s mandlemi si koupit domů. Ke každému koláči dostanete hračku a sami vymyslíte, kam ji nejlépe schovat. Chybět nesmí ani lesklá papírová královská koruna, aby to byla tradice se vším všudy. Už přemýšlíte, koho na tu dobrotu pozvete?

Více na: www.paul-cz.com

e-shop: shop.paul-cz.com

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení