Velikonoční klasika: Šťavnaté bylinkové kuře s křupavou kůrčičkou

Ještě za první republiky se pečené kuře objevovalo jen v luxusních restauracích, občas v neděli v měšťanských domácnostech a na stole šlechty. Teď by se dalo říct, že kuře je víkendová klasika, kterou připravuje většina domácností. Každý peče kuře svým oblíbeným způsobem a podává ho s jinou přílohou. Všichni se ale shodnou, že nejdůležitější je kůrčička. Recept plný bylinek od Vitany přímo vybízí, abyste si tohle kuřátko připravili na letošní Velikonoce!

Doba přípravy: 1¾ hodiny

Množství: 4 porce

Suroviny:

1 kuře

2 snítky estragonu

1 hrst čerstvého rozmarýnu

4 lžíce másla

1 lžíce sušeného rozmarýnu Vitana

1 lžíce sušeného tymiánu Vitana

1–2 palice česneku

2 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce nadrobno nasekané pažitky

1 lžíce soli

citron

Postup:

Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře omyjeme, osušíme, opatrně nařízneme kůži u krku a vložíme pod ní snítky estragonu a pár snítek rozmarýnu. Břišní dutinu vymažeme 1 lžící másla, osolíme, naplníme sušeným tymiánem a rozmarýnem Vitana a kuře položíme prsíčky nahoru do hlubšího pekáče. Osolíme ho a obložíme stroužky česneku. Pekáč s kuřetem vložíme do předehřáté trouby.

Zbylé máslo rozehřejeme a smícháme s olejem. Jakmile kuře začne zlátnout, potřeme ho máslem s olejem a otočíme tak, aby se opeklo ze všech stran. Zhruba po 15 minutách ztlumíme teplotu v troubě na 175 °C a každých 10 minut kuře potřeme máslem s olejem. Po dalších 30–45 minutách kuře otočíme a opět potřeme. Pokud už nemáme máslo s olejem, pomašlujeme ho vypečenou šťávou. Pečeme dozlatova a doměkka, ještě zhruba 30 minut. Na posledních 5–10 minut ho opět otočíme prsíčky nahoru a necháme dopéct. Tak bude kuře krásně pečené ze všech stran, křupavé a zároveň měkké a šťavnaté.

Kuře vyndáme z trouby a necháme ho 5–10 minut odpočinout pod alobalem, aby se šťávy v kuřeti vsákly zpět do masa. Naporcujeme a podáváme posypané pažitkou a pokapané citronem.

Tip: Pečené bylinkové kuře chutná nejlépe s vařenými bramborami sypanými pažitkou (uvařit je můžeme se snítkou libečku), s pečenou kořenovou zeleninou nebo slanými palačinkami nakrájenými na široké nudle.

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení