Za vínem do zahraničí

Cestování za vínem nás zavedlo nejen na jižní Moravu, ale také do jiných Evropských států. Tentokrát se naše poměrně početná skupina o něco zmenšila, ale i tak jsme se nikdy do jednoho auta nevešli. O cestách do Alsaska jsem se již zmiňoval, ale popis jejich jednotlivých částí si nechám ještě na jindy. Nyní bych se zmínil o dvou dalších cestách za vínem – Německo a Rakousko.

Wiensberg

V Německu je poměrně mnoho oblastí, kde se víno pěstuje, vyrábí a samozřejmě pije. Mosela je obecně známá. Méně známá je však oblast Weinsbergu. Vína zde najdeme převážně bílá, vyrábí je hlavně v suchých variantách, a i když zpravidla nejsou nijak zatříděná, k běžné konzumaci jsou příjemná – mají vyvážený poměr kyselinky k tomu málo zbytkovému cukru, který tam ještě zbyl.

Ano, skutečně nejsme na Moravě a v dálce na nás nekouká věž Dukovan, ale jsme v Německu ve Wiensbergu přímo na kopci nad městem.

V Německu se vína zatřiďují velmi podobně jako u nás, takže spätlese je pozdní sběr, auslese výběr z hroznů atd., základní kabinetní víno pak kabinettwein. Je vidět, že zařazení vína do kvalitativních tříd je v podstatě shodné (nejen v Německu, ale třeba i na Slovensku – pojem neskorý zber je asi jasný ?).

Teď se můžeme vrátit k vínům z Wiensbergu – převážně trocken – suché, bez přívlastku nebo kabinettwien, odrůdy Ryzling rýnský a Veltlín zelený.

Wachau

Hned další cesta do zahraničí za vínem nás zavedla do Rakouského Wachau. Tato tradiční vinařská oblast u Dunaje je historickým skvostem Rakouska. Vína jsou specifická, a to jak označováním, tak také chutí – hodně suchá minerální vína, kterým je nutné nechat nějaký čas, než jim přijdete na chuť.

Třetí den chození po k Dunaji přilehlých obcích, stráních a vinicích a samozřejmě po výstupu na zříceninu hradu, při trvalém ochutnávání místních odrůd od různých vinařů a sklepů, už máme místní víno zažité a velmi chutná.

Zatřídění vína ve Wachau je skutečně specifické –  Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Pokud se o nich chcete dozvědět víc, pak na specializovaných webech o víně najdete jejich přesný popis. Nám nejvíc chutnala nejrozšířenější kategorie Federspiel většinou v kombinace Federspiel Terrasen, což jsou vína sklízená ze strání, kde jsou vinice uspořádané terasovitě. Z odrůd pak klasický Veltlín zelený (Grüner veltliner), Tramín (Traminen) a Ryzlink (Riesling). Lze je koupit jak od různých jednotlivých místních vinařů, tak od jejich sdružení v moderním „sklepě“ Domäne Wachau.

A chodit se mezi vinohrady dá velmi dobře, byť je to vlastně pořád nahoru a dolů. O to víc se těšíme na okamžik odpočinku s ochutnáním další lahve vína.

Autor: Vladimír Müller

Čtěte dál …

Podzim v Alcronu ve velkém stylu

Trojice známých šéfkuchařů předvede to nejlepší ze svého umění Ikonická pražská restaurace Alcron se snaží svým hostům neustále přinášet nevšední gastronomické zážitky. Kromě skvělých pokrmů, prémiového servisu a stylového prostředí zde vždy můžete čekat něco navíc....

pokračovat ve čtení