Běžkování chytí každého: Stačí nadšení z pohybu a láska k přírodě

Dvě ohoblovaná dřevěná prkénka, žádné mazání, žádné hůlky. A už vůbec žádná technika – jen pouhé klouzání po zasněžených mrazivých pláních mezi Laponskem a západní Sibiří. Tak vypadalo historicky první běžkování a mělo jediný účel: dostat se z jednoho místa na druhé. Rychle, bezpečně a efektivně. Náznaky o prvních takových běžkařích existují na kresbách, které jsou staré přes 4 a půl tisíce let. Od té doby ušly běžky dlouhou cestu a běh na lyžích patří k nejrozšířenějším zimním sportům vůbec. Jen u nás se mu věnuje téměř čtvrtina Čechů a jeho obliba stále roste, a to už od roku 1893, kdy proběhl první běžkařský závod ve střední Evropě.  

Právě tento závod odstartoval oblibu u široké veřejnosti a způsobil o nárůst zájmu o běžecké lyžování. Z jednoduchého způsobu zimní přepravy se stal populární sport, který pronikl na olympijské hry, ale oslovil i rekreační sportovce. „Běžeckému lyžování propadá čím dále více Čechů. A není se čemu divit. Vedle základního vybavení stačí mít už jen nadšení z pohybu a chuť být na čerstvém vzduchu v přírodě,“ vysvětluje Lucie Kuricová, marketingová manažerka společnosti INTERSPORT.

Nadšení hobbíci i zarytí fanoušci

Češi mají k běžkování vřelý vztah – jak aktivně, tak pasivně. „Jestli něco Čechy dokáže opravdu spojit, tak je to fandění našim sportovcům, obzvlášť na olympiádě. A právě běžkování sledovalo a našim běžkařům drželo palce v loňském roce přes půl milionu fanoušků,“ upozorňuje Lucie Kuricová z INTERSPORTU s tím, že Češi nejen fandí, ale také aktivně běžkují! Lyžování jako takové patří společně například s cyklistikou, fotbalem nebo pěší turistikou do TOP 10 tuzemských sportů vůbec.

„Běžkování je oblíbené hned z několika důvodů. Kromě toho, že k němu nejsou potřeba tak velké zkušenosti, postačí k němu základní kousky vybavení. Těmi jsou samozřejmě běžecké lyže, boty a hůlky. Pak už je důležité jen sportovní oblečení, které člověk v zimě upotřebí i na turistiku nebo běh. Většina lidí začíná s klasickou technikou, ale zkušení běžkaři už zvládají bruslení, čemuž se postupně přizpůsobuje i výbava,“ říká Lucie Kuricová. Dalším z aspektů běžeckého lyžování jsou zdravotní benefity: „Klasické sjezdové lyžování je u Čechů stále populárnější než běh na lyžích, ale počet běžkařů postupně narůstá. Jedním z důvodů je bezesporu zdravotní aspekt. Běžky tak nezatěžují dolní končetiny a svalové úpony jako sjezdovky a celkově je riziko možného poranění mnohem menší. Navíc ušetříte za skipas a přitom si stále můžete užít pohyb v přírodě.“

Typický český běžkař? Miluje přírodu a rád se hýbe

Pokud si při představě běžkaře vybavíte pouze větrem ošlehaného sporťáka, který na vás z dálky křičí, ať uhnete ze stopy, jinak vás převálcuje, a ze kterého po pár vteřinách zbyde jen pestrobarevná čára, pletete se. „Běžky jsou opravdu pro každého, bez rozdílu věku, pohlaví nebo fyzické zdatnosti. Jsou totiž především o radosti z pohybu, to je to, co všechny hobby běžkaře spojuje a proč si ho zamilují všichni, kteří si běžkování jednou zkusí,“ láká marketingová manažerka společnosti INTERSPORT a doplňuje i další z mnoha výhod: „Pokud vyrazíte na běžky, nemusíte se bát davů jako na sjezdovce. Běžkování je klidný sport, díky kterému můžete být mnohem více ve spojení s přírodou, vždyť jen u nás je přes 3 000 kilometrů běžkařských tratí.“

Běžkařská statistika
Za běžkováním vyráží více než čtvrtina všech Čechů.
Muži běžkují častěji než ženy. Na dva nadšené sportovce připadá jedna sportovkyně.
Ve stopě potkáte nejčastěji muže ve věku 40 – 49 let.
Ženy naopak o dekádu starší. I to je ukazatelem toho, že běžkování je opravdu pro všechny generace.
Naopak u dětí je velký potenciál, nejméně často se na trať pouští teenageři.
Mezi lidmi, kteří nikdy neběžkovali, panuje zájem o jeho vyzkoušení. Toto přání má 5 % lidí, kteří si běžkařské boty nikdy neobuli.
Ve Svazu lyžařů je registrováno téměř stejně běžkařů jako sjezdových lyžařů.
Investice rekreačního běžkaře do vybavení je přibližně 8 tisíc Kč, u aktivních sportovců pak 15 tisíc Kč.  

Jestli si právě představujete širokou stopu lemovanou vysokými zasněženými smrky, mrazivý větřík na tváři, příjemné hřejivé teplo z pohybu, křupající sníh a na konci toho všeho třeba horkou gulášovku v útulné horské chatičce, je to jasné. Letos vyrazíte taky! A možná se vám proto bude hodit některý z následujících tipů INTERSPORTU:

Běžecké lyže Fischer Twin Skin Sport FE + běžkařské boty Fischer RC3 Combi

S běžkami teprve začínáte? Lyže Twin Skin Sport EF jsou pro nováčky ideální. Díky kombinaci osvědčených materiálů mají vysokou elasticitu, která odpouští chyby při odrazu, a tím pádem vyžaduje méně vydané energie. Mohérové pásy Twin Skin s proměnlivou hloubkou jsou velmi efektivní při výstupu a mají vynikající přilnavost na tvrdém a zledovatělém sněhu. Lyže stojí 4 199 Kč. Můžete je zkombinovat třeba s běžeckými botami Fischer RC3 Combi, které jsou vybaveny speciální membránou Triple-F, aby byly nohy po celou dobu v teple. Vnější plášť boty je vyroben z vodoodpudivého materiálu a má zesílenou tepelnou ochranu v oblasti prstů. Tento model nyní zakoupíte za zvýhodněnou cenu 4 099 Kč.

Běžecké lyže McKinley Active 8 Grip

Běžky značky McKinley jsou snadno ovladatelné a hodí se pro začátečníky i mírně pokročilé lyžaře. Mají lehkou a přitom velmi robustní konstrukci CAP Construction se silným jádrem. Díky tomu bude jízda velmi hladká a stabilní. Boční řez zajišťuje dobrou ovladatelnost a snadnou manipulaci. Tento model je prodáván už s vázáním a jeho cena je 2 499 Kč.

Běžky na skate Kästle XA10

Bruslení je u milovníků běžek velmi oblíbený způsob lyžování. A není se čemu divit. Je daleko rychlejší a sportovec není tak závislý na lyžařské stopě. Běžky XA10 od značky Kästle jsou přímo určené pro tuto techniku. Díky technologii Hollowtech jsou lyže lehčí, což jim dodává výrazně lepší rovnováhu, a také redukuje rotaci při pohybu lyže vpřed, což pomůže sportovci ušetřit trochu síly. Cena těchto lyží včetně vázání je 3 299 Kč.

Dámské boty na běžky McKinley Active Pro PLK W

Tyto dámské boty na běžky jsou ideální pro lyžařky, které hledají oporu, stabilitu a skvělý střih. Podšívka boty je vybavená speciální látkovou vrstvou, která tlumí nárazy a je velmi pohodlná. Díky rychlošněrování budete ve stopě raz dva a noha bude přesto pevně držet, kde má. Bota je kompatibilní s vázáním NNN. Cena těchto bot je 1 399 Kč.

Pánské boty na běžky Botas Magna 49

Pánské boty na běžky značky Botas vás nenechají na holičkách. V přední části stélky jsou opatřeny perforací, aby odváděly pot, a noha tak zůstala v teple po celou dobu sportovního výkonu. Voděodolnost zajišťuje dvojitá ochrana Water Resistant, která zabrání proniknutí sněhu a vnější vlhkosti. Bota má rovněž speciální manžetu, která je přizpůsobená anatomii lýtka tak, aby zajistila maximální pohodlí a ochranu vůči pronikání vlhkosti dovnitř. Boty jsou kompatibilní s vázáním NNN a Prolink. Cena tohoto modelu je 1 499 Kč.

Poznámka: Některé produkty jsou součástí akční nabídky a jejich cena je dočasně snížená.

Více na www.intersport.cz.

Čtěte dál …

Máte problém s celulitidou? Kromě nevhodných stravovacích návyků, může být na vině i těsné spodní prádlo

Nevzhledná pomerančová kůže potrápí během života velkou část žen. Celulitida je dána především anatomií ženského těla a způsobuje ji nevyrovnaná hladina hormonů a přebytek estrogenu, muži jsou proto pomerančové kůže většinou ušetřeni. Na vzniku dolíčků v kůži má ale...

pokračovat ve čtení