Jasná volba pro vánoční svátky: Recioto z Valpolicella

Oblíbené plné Amarone z Benátska má svého sladkého bratra, Recioto della Valpolicella DOCG, který si zaslouží pozornost zejména během vánočních svátků. Intenzivní aroma tohoto červeného dezertního vína zaujme každého milovníka výjimečných chutí, který si jej vychutná zejména v doprovodu sýrů a dezertů.

Při výrobě Recioto della Valpolicella DOCG vinaři využívají výhradně místní červené odrůdy Corvina a Corvinone tvořící 45 až 95 % a Rondinella, jejíž podíl se pohybuje mezi 5 a 30 %. Výroba zahrnuje speciální proces zvaný appassimento, během nějž se hrozny vysušují. Stejně jako u legendárního Amarone della Valpolicella DOCG nechávají vinaři hrozny po sklizni odpočívat na speciálních stojanech po dobu přibližně tří měsíců. Během této doby hrozny ztrácí 30 až 50 % své hmotnosti, čímž se koncentruje aroma a všechny prvky, které činí velká červená vína této oblasti charakteristickými a jedinečnými. Appassimento je přes jednoduchý popis složitou metodou, která se v oblasti Valpolicella používá již po staletí a nyní směřuje k zařazení na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO.

Po dokončení sušení se hrozny lisují. Na rozdíl od Amarone se Recioto vyrábí přerušením kvašení, čímž se zachová zbytkový cukr, který vínu dodává sladký charakter a pomáhá vyrovnávat strukturu tříslovin a obsah alkoholu.

Recioto della Valpolicella DOCG se ve sklenici třpytí v tmavé, často neprostupné rubínově červené barvě. Ta se během zrání   postupně mění na fascinující granátově červenou. Jeho vůně je plná opulentních tónů černých třešní, sušeného ovoce a jemných balzamikových náznaků. Struktura je hutná a precizně vyvážená, kdy se sladkost proplétá se sametovými tříslovinami a společně vytvářídlouhotrvající a lahodný dojem.

Recioto della Valpolicella DOCG lze díky jeho komplexitě, sladkosti a vyzrálé struktuře skladovat a nechat zrát i deset let a déle. Milovníci vyzrálých vín si tak mohou vychutnat jeho jemnou evoluci, kdy se čerstvé třešňové tóny postupně mění v dominanci sušeného ovoce a balzamických nuancí, doplněných náznaky podrostu, skořice a hřebíčku. Velmi jemné a příjemné na patře!

Recioto della Valpolicella DOCG je ideálním doplňkem ke zralým a modrým sýrům i čokoládovým dezertům. Jeho nezaměnitelná chuť jej činí skvělou volbou pro vánoční pochoutky, jako je vánoční štola či cukroví. Toto dezertní víno je pro ty, kteří si během svátků přejí mít ve sklenici něco opravdu výjimečného.

Matteo de Carli, majitel restaurace Casa de Carli uvedl: „S příchodem chladných zimních měsíců je Recioto skvělou volbou k teplému čokoládovému dezertu nebo dortům.“

Torta ubriaca (opilý dort s čokoládou a červeným vínem)

Ingredience:

  • 70 g kakaa
  • 200 g másla
  • 80 g hořké čokolády nastrouhané na jemné stroužky nebo nakrájené na tenké plátky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 150 g hladké mouky (typ 00)
  • 4 vejce
  • 130 ml červeného vína Recioto della Valpolicella DOCG
  • 300 g cukru krupice

Postup:

  • Na mírném ohni v hrnci rozpustíme máslo, přidáme víno, cukr a kakao. Mícháme, dokud nevznikne jednotný krém. Odlijeme do skleničky něco přes 100 ml krému (slouží nám jako poleva).
  • Do hrnce se zbylým krémem přidáme mouku, vejce, kypřící prášek a nastrouhanou hořkou čokoládu. Vše důkladně promícháme.
  • Připravenou směs nalejeme do vymazané formy na dort (ideálně průměr kolem 25 cm) nebo pekáče, který posypeme trochou mouky.
  • Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Dort pečeme asi 40 minut.
  • Po upečení dortu do něj uděláme díry vidličkou nebo nožem na různých místech a zalijeme stranou odloženým krémem (který nám takto lehce pronikne dovnitř dortu).

Čtěte dál …