V kuchyni s nejlepšími masterchefy Česka a Slovenska. Ochutnejte recepty od známých tváří československé gastronomie.

Léto je v plném proudu a s ním i nekonečné množství možností na oblíbené grilování, marinování nebo přípravu voňavých pokrmů a salátů. Známí kulinářští influenceři, které oslovila Coca-Cola, vám představí své vychytané recepty na letní pokrmy. Můžete je nabídnout při posezení s přáteli v přírodě, doma či na zahradní party. A co neodmyslitelně patří ke grilovací sezoně a výborným pokrmům? Osvěžující a ledově vychlazená Coca-Cola, která vám zpříjemní všechny tyto chvíle. Inspirujte se jedním ze šesti receptů na kouzlo a vytvořte si nezapomenutelný zážitek.

Recept od Besky: Kung-pao

Suroviny:

500 g kuřecích stehen 

1 ČL sody bikarbony 

2 PL kukuřičného škrobu 

1 PL vody 

1–2 ks čili papriček 

2 ks červené papriky 

4 PL slunečnicového oleje

80 g arašídů

sůl

jarní cibulka

Suroviny na omáčku: 

4 cm zázvoru 

2 ks česneku

1 PL rýžového octa

50 ml vody 

2 PL sójové omáčky 

3 PL rýžového vína 

1 ČL mletého koření 

1 PL cukru 

Příprava:

Kuřecí stehna nakrájíme na kousky, dáme do misky, osolíme, zasypeme sodou, kukuřičným škrobem a přidáme vodu. Vše promícháme a necháme v lednici odležet cca 20 minut. 

Mezitím připravíme omáčku. Zázvor a česnek nastrouháme. V misce smícháme rýžový ocet, vodu, sójovou omáčku, rýžové víno, koření, cukr a zázvor s česnekem.

Čili papričky nakrájíme nadrobno a na rozpálené pánvi s olejem chvilku orestujeme. Na ochuceném oleji opečeme kousky kuřecích stehen do zlatova. Přidáme nakrájenou papriku, arašídy a zalijeme připravenou omáčkou.

Následně počkáme, až omáčka zhoustne do požadované konzistence. Ideálně by měla být trochu více zředěná a působit lepivým dojmem.

Podáváme s rýží, ideální volbou je rýže basmati. Kung-pao na závěr posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Hodí se k tomu vychlazená Coca-Cola. Dobrou chuť!

Recept od Coolinári: Bruschetta se šťavnatým kuřecím masem a svěží salsou 

Suroviny na 1 porci:

1 plátek kuřecího prsa s kůží 

1 krajíc dobrého chleba

menší kostku másla

pár větviček tymiánu 

sůl, čerstvě mletý pepř

mletý kmín

rajče

Suroviny na salsu: 

cibule

jarní cibulka 

barevná paprika typu BELL  

salátová okurka

bazalka 

oregano 

olivový olej 

trochu citronové šťávy 

sůl, čerstvě mletý pepř

mixovaný listový salát, majonéza, balzamiko, parmezán 

Příprava:

Svěží salsu vytvoříte jednoduše. Zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme k ní olivový olej, na drobno nasekané bylinky, sůl a koření. Vše dochutíme několika kapkami citronové šťávy Do salsy je možné přidat libovolné množství zeleniny podle chuti.

Kuřecí prsa osolíme a okořeníme mletým černým pepřem a kmínem. Na rozpálené pánvi s olejem maso z obou stran (nejprve stranou s kůží) opečeme do zlatova. Kuřecí prsa přendáme na pekáč a necháme péct v troubě při teplotě 160 °C cca 12 až 15 minut, podle velikosti jednotlivých kusů. Ideální je při přípravě využívat také teploměr. Doporučovaná teplota u tohoto druhu masa je 75 °C. Maso následně vyndáme a necháme ho odpočívat.

Na výpeku z kuřete opečeme po obou stranách chléb. Topinku potřeme česnekem a majonézou. Přidáme listový salát dochucený olivovým olejem, trochu citronové šťávy a sůl. Na konec plátky kuřecího masa dochutíme balzamikem a parmazánem, přidáme Coca-Cola s ledem a můžeme podávat.

Recept od Romana Staši: Kuřecí tacos s picles

Snad ve všech rozhovorech, které Roman Staša kdy dával, zazněla otázka na nejlepší jídlo, které kdy ochutnal. A pokaždé byla odpověď stejná. Šlo o fantastické tacos od jedné starší Mexičanky v zapadlém stánku v neznámé ulici v mexické Tulumě. Tento recept nedokáže napodobit, ale má pro vás alespoň svoji rychlou a chutnou verzi tacos.

Suroviny na 4 porce:  

2 ks kuřecích prsou   

12 ks kukuřičných placek 

70 g másla

hrst koriandru (pokrájeného nahrubo) 

  

Suroviny na mango salsu:

1 ks manga (pokrájeného nahrubo) 

hrst koriandru

3 ks jalapeño papriček  

2 ks limetky  

sůl

koření 

  

Suroviny na pickles:  

  

2 ks červené cibule  

10 ks jalapeño papriček

10 ks stonků koriandru    

  

Suroviny na zálivku:

  

500 g třtinového cukru

500 ml vinného octa

500 ml vody

2 ks bobkového listu

1 malá lžička soli

  

Příprava:

  

V hrnci smícháme veškeré suroviny na zálivku, krátce povaříme a necháme 10 minut odstát.
Mezitím do uzavíratelné nádoby dáme na kolečka nakrájenou cibuli, papričky a stonky koriandru. Všechno přelejeme zálivkou a necháme vychladnout. Potom uzavřeme a v lednici necháme odležet i několik dní. Není to ovšem nutností. 
Do mixéru vložíme všechny suroviny na mango salsu. Salsa nemusí být dokonale hladká.
Kuřecí prsa osolíme, okořeníme a na pánvi s máslem opékáme na středním plameni zhruba tři minuty z každé strany. Po opečení necháme maso odpočinout a za chvíli nakrájíme na tenké plátky.
Potom už se můžeme pustit do skládání tacos. Na placku dáme nejdříve maso, přidáme lžíci salsy a nakládanou zeleninu. Dobrou chuť přeje Coca-Cola. 

Recept od Stvory z kuchyně: Avokádovo-vajíčkový salát 

Suroviny na 2 porce:

  

1 ks avokáda 

2 ks vajíčka 

1 kelímek bílého jogurtu 

2 ČL hořčice 

2 ČL majonézy

50 g parmezánu 

sůl

mletý pepř

  

Příprava:

Jako první uvaříme vajíčka natvrdo. Avokádo oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Vajíčka oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme bílý jogurt, parmezán, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Všechno smícháme ve větší misce a necháme vychladnout. Podáváme s ledově vychlazeným nápojem Coca-Cola. Na zdraví a dobrou chuť!

Čtěte dál …

Pomozte dárkem, který dává smysl. Společný projekt Botanické zahrady Praha a Ahmad Tea pomáhá návratu ohrožených rostlin do české krajiny

Možná bývaly i za vaším domem nebo na louce, kam rádi chodíte. Z české krajiny mizí rostliny, a pokud s tím nic neuděláme, ztratíme je nadobro. Pomoci může každý – postačí, když koupí dárek, který dává smysl. BOTANICA – tak zní název nové, zcela unikátní...

pokračovat ve čtení