Tipy na sladký a zábavný Halloween s vašimi dětmi

Blížící se Halloween vybízí k hravosti a mlsání. Tentokrát si můžete podzimní zábavu ještě vylepšit a naplánovat si sladký Kakiween. Užijte si s dětmi radost z dobrot a uspořádejte večírek pro své ratolesti a jejich kamarády v roztomile strašidelném duchu. Hlavní roli bude kromě čarodějnic a bubáků hrát lahodný oranžový kaki Persimon Bouquet – sladké a zdravé ovoce bez pecek.

Připravte si strašidélka, kočičí cupcaky, máslové sušenky s kaki-šípkovou omáčkou a plněné kaki. Zapojte vaše děti do příprav a dopřejte si společně strávený čas a spousty zábavy. Hurá na Kakiween!

Kakiweenská strašidélka jsou nenáročná na přípravu a při jejich tvoření se nekladou meze fantazii. Udělají tak radost všem malým pekařům, kteří se na nich mohou do sytosti vyřádit. Na 6 kousků si připravte:

1 chlazené listové těsto

1 kaki Persimon Bouquet

cukrové zdobení na oči (nebo tvaroh a čokoládu)

1 vejce na potření

Z těsta vykrojte pomocí skleničky 6 koleček. Zbylé těsto nakrájejte na proužky nebo je

nastříhejte pomocí nůžek. Na každé kolečko dejte plátek kaki. Poté kolečka omotejte pomocí

nakrájených proužků. Strašidélka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je

rozšlehaným vejcem. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 190 C. Po upečení udělejte

strašidélkům oči.

Cupcaky milují všichni. Ty kočičí ale mají ještě něco navíc! Lahodnou chuť doprovází zábavný a roztomilý vzhled. Na 12 kočičích cupcaků budete potřebovat:


na sušenky:

130 g hladké mouky

1 žloutek

70 g cukru

75 g másla

čokoládu na potření

kakao na poprášení

cukrové zdobení na oči

Na koláčky:

250 g hladké mouky

100 g cukru

2 vejce

2 lžičky prášku do pečiva

80 g rozpuštěného másla

1 rozmixované kaki Persimon Bouquet

1 lžičku mleté skořice

100 ml mléka

1 vanilkový cukr

máslo na vymazání

hrubou mouku na vysypání

Na krém:

500 g zakysané smetany

150 g tmavé čokolády

Kaki na zdobení

V míse zpracujte mouku, cukr, žloutek a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto a poté ho

vyválejte. Vykrajujte kočičky nebo jiné tvary (dýně, netopýry…). Vyskládejte je na plech

vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Po upečení a

vychladnutí potřete sušenky trochou rozpuštěné čokolády a pak je poprašte kakaem.

Cukrové zdobení namočte ve vodě a přiložte je na kočičky jako oči.

Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté do ní zašlehejte

zakysanou smetanu. Krém dejte do lednice, aby vychladnul. Mezitím připravte koláčky. Vejce

vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici.

Vmíchejte vlažné máslo, mléko, rozmixované kaki a ušlehejte hladké těsto. Plech na muffiny

vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do dvou třetin výšky plechu.

Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 C. Do zdobícího sáčku dejte krém. Kaki nakrájejte na plátky. Na každý koláček dejte kolečko kaki, přidejte krém a do něho zapíchněte kočičku.

Máslové sušenky s kaki a šípkovou omáčkou nabízí netradiční obměnu oblíbených sladkostí. V té správné podzimní misce budou skvělou dobrotou k čaji nebo kakau. Na 60 sušenek budete potřebovat:

Na sušenky:

250 g hladké mouky

125 g másla

1 vejce

100 g moučkového cukru

špetku drcené vanilky

1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Na omáčku:

2 hodně zralé kaki Persimon Bouquet

1 lžičku mleté skořice

½ lžičky pomerančové kůry

2 lžíce šípkové marmelády

Mouku prosejte do mísy. Vmíchejte cukr, citronovou kůru a vanilku. Přidejte vejce, pokrájené

změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte hodinku

v chladu. Mezitím připravte sladkou směs. Kaki rozmačkejte a dejte do rendlíku. Přidejte šípkovou

marmeládu, skořici a pomerančovou kůru. Vše krátce svařte. Stáhněte z ohně a nechte

vychladnout. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho různé tvary. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Sušenky po upečení

namáčejte do sladké směsi. Můžete je také slepovat k sobě.

Vydlabanou dýni? Tu zná každý! Ale plněné kaki, které skrývá samé dobroty, to je teprve pořádné podzimní překvapení. Na 4 porce si připravte:

4 kaki Persimon Bouquet

hrst rozinek

hrst nasekaných oříšků

½ lžičky mleté skořice

hrst nasekané čokolády   

1 lžíci medu

200 g měkkého tvarohu

2 vanilkové cukry

zdobení na zuby a oči

Kaki seřízněte a uvnitř trochu vydlabejte. Dužinu rozmačkejte a dejte do misky. Přidejte rozinky, ořechy, čokoládu, skořici a med. Dobře promíchejte a směsí naplňte vydlabané ovoce. Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry. Naneste na kaki a navrch dejte seříznutou část. Vytvořte zuby ze sušenek, čokolády nebo kousků sušeného ovoce. Na oči použijte kuličky nového koření nebo pepře.

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz

Čtěte dál …

Pomozte dárkem, který dává smysl. Společný projekt Botanické zahrady Praha a Ahmad Tea pomáhá návratu ohrožených rostlin do české krajiny

Možná bývaly i za vaším domem nebo na louce, kam rádi chodíte. Z české krajiny mizí rostliny, a pokud s tím nic neuděláme, ztratíme je nadobro. Pomoci může každý – postačí, když koupí dárek, který dává smysl. BOTANICA – tak zní název nové, zcela unikátní...

pokračovat ve čtení