Necelý měsíc nás dělí od Vánoc, proto jsme si pro vás připravili recept na vynikající levandulové cukroví.
Těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
lžička levandulového oleje
lžička levandulové masy
1 žloutek
Poleva:
150 g moučkový cukr
1 bílek
Přírodní (borůvkové) barvivo
Jak připravit levandulovou masu?
Suroviny:
2 lžičky BIO čaje z čisté BIO Levandule Chodouňské
100 g BIO třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou
1 BIO citron
Pochutnejte si na hrnku BIO levandulového čaje (dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s BIO Levandulí Chodouňskou. Míchejte tak dlouho na prudkém ohni, až vznikne levandulová masa. Masu používáme do omáček na červená i bílá masa, ryby, do pudinků, cheesecaků, tvarohů, jogurtů, marmelád, medu a dresinků. Levandulová masa je vynikající také do dezertů – buchet, koláčů, dortů, na krémy i polevy.
Postup:
Připravíme si do mísy mouku, změklé máslo, cukr a zakápneme levandulovým olejem.
Rozehřejeme si levandulovou masu a vmícháme do těsta.
Zpracujeme si pěkně těsto. Následně ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše a můžeme vykrajovat tvary, které máme rádi – slzy, kolečka, srdce.
Dáme na pečicí papír na plech, opatrně si můžeme pomoci kuchyňským nožem.
Pečeme podle druhu trouby jako obvyklé cukroví. Po upečení necháme pečivo necháme vychladnout.
Borůvky prolisujeme, nebo v trošičce horké vody rozmícháme barvivo tak, aby byl výsledek levandulově fialový. Po kapkách přidáváme k cukru a bílku a umícháme polevu.
Vyhladíme si levandulový krém a vychladlé pečivo zdobíme dle vlastní fantazie. Můžeme také slepovat jemnou meruňkovou marmeládou, která se nejlépe s levandulí hodí a zdobit slepené tvary cukroví levandulovou polevou.www.levanduloveudoli.cz