Plavková sezóna už číhá za rohem, ale vás honí mlsná? Vyzkoušejte bezlepkový financier od Terezy Pachtové.
Financier s černým sezamem a yuzu, který připravila Tereza Pachtová z brněnské cukrárny Future Sailors, je lehkou bezlepkovou francouzskou pochoutkou, která uspokojí chuť na sladké a navíc vás doslova nabije antioxidanty. Černý sezam, který tvoří klíčovou ingredienci dezertu, je totiž bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin, vitamínů ze skupiny B a minerálů, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu i selenu. Mlsání bez výčitek nikdy nebylo snazší, nemyslíte?
Financier s černým sezamem a yuzu
- bezlepkové
- 10ks / příprava cca 1,5 h
Sezamový korpus:
- 45 g rýžové mouky
- 22 g černého sezamu
- 22 g mandlové mouky
- 90 g cukru krystal
- 12 g medu
- 100 g bílku
- 1,5 g kypřícího prášku
- 2 g aktivního uhlí
Nejprve najemno rozmixujeme připravený černý sezam a smícháme ho ve větší míse se všemi ostatními suchými ingrediencemi. Do vzniklé směsi přidáme bílky, pečlivě promícháme a necháme odpočívat. Mezitím si do menší misky připravíme 12 gramů medu, které zalijeme rozpuštěným máslem. Výsledný produkt promícháme a až trošku vychladne, přidáme jej do větší mísy. Všechny ingredience promícháme. Vzniklé těsto nalijeme do máslem vymazaných formiček libovolného tvaru a pečeme na 170°C zhruba 20 minut.
Yuzu krém:
- 10 g yuzu šťávy
- 35 g bílé čokolády
- 65 g smetany ke šlehaní (1)
- 40 g smetany ke šlehaní (2)
- 0,5 g želatiny
- 3 g studené vody
Želatinu vložíme do vlažné vody a necháme nabobtnat. Mezitím si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme nasekanou bílou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu posléze zalijeme horkou smetanou (1) a mícháme metličkou, tak dlouho, dokud se obě ingredience dokonale nespojí. Poté do vzniklé směsi zašleháme želatinu. Na závěr přilijeme studenou smetanu (2) a yuzu a opět všechny přísady pečlivě promícháme. Vzniklý produkt necháme v lednici minimálně 4 hodiny odpočívat. Před použitím směs vyšleháme.
Pasta z černého sezamu:
- 100 g černého sezamu
- olej dle potřeby
Sezam nasypeme do sekáčku a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne polotekutá pasta. Pomoci si můžeme lžičkou chuťově neutrálního oleje, ideálně slunečnicového, který sezamové kousky v mixéru spojí a usnadní nám tak dosažení krémové konzistence.
Kompletace:
Na upečené sezamové korpusy opatrně nastříkáme rozšlehaný yuzu krém. Pokud chcete, aby byl dezert krémovější, nemusíte s yuzu krémem vůbec šetřit, dávka záleží na vašich preferencích. Na vzniklý produkt naneseme pastu z černého sezamu a dozdobíme sezamovými semínky či kapkou yuzu.
FOTO: Financier s černým sezamem a yuzu od Terezy Pachtové z cukrárny Future Sailors uspokojí chuť na sladké. Foto: Future Sailors