Recept na nepečené vánoční cukroví: Kávová zrna bez lepku a s cikorkou

Cukroví je s chutí kávy bytostně spojené. Vždyť některé druhy vznikaly jako pocta tomuto nápoji, vzpomeňte si na nepečená kávová zrna. Společně s Kateřinou z blogu Intuitive Diary jsme pro vás na ně ale připravili recept trochu jinak. Kávu jsme nahradili naším Čekankovým kaffe Nupreme. Díky tomu si na této sváteční dobrotě pochutnají i ti, kteří se kávě vyhýbali, protože jim dráždila žaludek. Není to nic složitého, tak pojďme na to!

Ingredience:

Na těsto do kávových zrn:

Na polevu:

  • 120 g čokolády s obsahem kakaa alespoň 70 %
  • 2 ČL kokosového oleje Nupreme

Postup

Nejprve si připravíme silný nápoj z Čekankového kaffe Nupreme. Do šálku o objemu 100 ml nasypeme dvě vrchovaté čajové lžičky cikorky a následně zalijeme do poloviny vodou. Čekankové Kaffe se skvěle rozpouští i ve studené.

Poté si v robotu nameleme piškoty i kokosový cukr najemno. Dáme do mísy. Vmícháme do směsi ostatní sypké suroviny (namleté vlašské oříšky, sypké Čekankové kaffe, kakao, skořici, sůl). Důkladně promícháme, aby se ve směsi co nejvíce rovnoměrně rozprostřely.

Přidáme kokosový olej, mandlový krém, rum, nápoj z čekankového kořene. Nejlépe rukou vypracujeme ze surovin nelepivé těstíčko, které by mělo být poddajné natolik, aby se z něj dala okamžitě modelovat kávová zrna. Pokud je těsto řídké, lze přidat piškoty. Pokud málo tvárné, přidáme trochu oleje a případně více rumu nebo nápoje z čekanky.

Z těstíčka si vymodelujeme oválek a špejlí uprostřed vytlačíme rýhu. Těsto by se přitom nemělo drolit. Pokud se drolí, potřebuje více zvlhčit nebo přidat tuk. Vymodelovaná kávová zrna odkládáme na tác vyložený pečicím papírem a následně je necháme „zaschnout“ v chladu po dobu 2-5 hodin.

Poté si vytvoříme vodní lázeň. Do většího kastrolu nalijeme vodu a přivedeme těsně pod bod varu. Druhý (nebo případně nádobu na vodní lázeň), nainstalujeme nad větší kastrol. Do menší nádoby nalámáme čokoládu a necháme postupně zvolna rozpouštět. Jakmile je téměř všechna čokoláda rozpuštěná, přidáme kokosový olej. Necháme ho rozpustit a směs opatrně promísíme, aby se tuk s čokoládou dobře propojil.

Zrna doneseme z chladu a obalujeme ihned v čokoládě. Ideální je vzít si na to vidličku a lžíci. Naložíme zrno na vidličku a pomocí lžíce obalíme. Odložíme opatrně na pečicí papír a jakmile trochu poleva z čokolády zaschne, zrno o kousek posuneme, aby se mu zespodu neudělala krusta (pokud nevítáte každou extra porci čokolády navíc).

Bezlepková kávová zrna s cikorkou necháme po polití zatuhnout v pokojové teplotě. Do chladu je přemístíme nejdříve po 45 minutách od obalení. Díky tomu si čokoláda uchová hezký lesklý vzhled.

O Kateřině z Intuitive Diary:

Recept ve spolupráci s Nupreme připravila Kateřina z blogu Intuitive Diary. Patří mezi ty, pro které je klasická káva téměř tabu, protože jí dokáže velmi snadno rozhodit biorytmus. Baví ji vytvářet bezlepkové varianty klasických dobrot včetně cukroví, protože pšenice je pro ni od roku 2016 zakázaným územím kvůli alergii. Ale nenechává se tím zastavit a objevuje způsoby, jak si na oblíbených pokrmech pochutnat jinak. Má ráda vyladěné chutě a ze své kuchyně do světa nepustí nic, co by předtím důsledně neprověřila sama u sebe a strávníků z řad mlsných členů rodiny nebo přátel.

Čtěte dál …

Salátové novinky 

                                                                       Podle čeho dostala princezna Locika své jméno? Podle prababičky salátu, lociky, podle nejlepšího planého salátu, kozlíčku polního nebo dokonce podle zvonku řepky, německy nazývaného Rapunzel. Samé...

pokračovat ve čtení