Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vitaminu D
Vitamin D dokáže lidské tělo vytvořit v letních měsících s pomocí slunečního záření. V zimním období je však náš organismus odkázán na jeho příjem většinou pouze z jeho potravinových zdrojů. Vhodným zdrojem vitaminu D jsou mimo jiné mléko a mléčné výrobky. Mléčné výrobky sice nepatří mezi potravinami ke špičce, co se obsahu vitaminu D týče, ale z důvodu nízké konzumace mořských ryb v České republice jsou mléčné výrobky považovány za jedinou alternativu. Navíc obsah vitaminu D v mléčných výrobcích je možné několikanásobně zvýšit fortifikací. K obohacování vitaminem D se hodí konzumní mléko, jogurty, mléčné a tvarohové dezerty, mražené krémy a sýry. Lepší stabilita se dosáhne aplikací emulgované formy vitaminu D.
Tip na zajímavý koktejl z mléka a mléčných výrobků:
Koktejl s citrónovou šťávou
Ingredience:
- 1 citron
- 1 limeta
- 0,3 l mléka
- 100 g bílého jogurtu
- 1 vanilinový cukr
Postup:
- Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
- Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
- Podáváme ve skleničkách.
Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.
Více na: www.zrozeno.eu