Mléčný koktejl s citrónovou šťávou

Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vitaminu D

Vitamin D dokáže lidské tělo vytvořit v letních měsících s pomocí slunečního záření. V zimním období je však náš organismus odkázán na jeho příjem většinou pouze z jeho potravinových zdrojů. Vhodným zdrojem vitaminu D jsou mimo jiné mléko a mléčné výrobky. Mléčné výrobky sice nepatří mezi potravinami ke špičce, co se obsahu vitaminu D týče, ale z důvodu nízké konzumace mořských ryb v České republice jsou mléčné výrobky považovány za jedinou alternativu. Navíc obsah vitaminu D v mléčných výrobcích je možné několikanásobně zvýšit fortifikací. K obohacování vitaminem D se hodí konzumní mléko, jogurty, mléčné a tvarohové dezerty, mražené krémy a sýry. Lepší stabilita se dosáhne aplikací emulgované formy vitaminu D.

Tip na zajímavý koktejl z mléka a mléčných výrobků:

Koktejl s citrónovou šťávou

Ingredience:

  • 1 citron
  • 1 limeta
  • 0,3 l mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 vanilinový cukr

Postup:

  • Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
  • Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
  • Podáváme ve skleničkách.

Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.

Více na: www.zrozeno.eu

Čtěte dál …