Na 4 porce je potřeba:
- 4 lžíce sádla
- 750 g cibule, nakrájená nadrobno
- 1 kg vepřového bůčku nakrájeného na kostky
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 zelené čerstvé papriky, nakrájená na nudličky
- 4 rajčata, nakrájená na kostky
- 1 – 2 sušené chilli papričky
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 1 balení tarhoňi / můžeme použít bulgur
Postup:
- Maso opláchneme, popřípadě zbavíme kůže, osušíme a nakrájíme na kostky
- Cibuli oloupeme a nakrájíme
- V kastrolu rozpustíme asi dvě lžíce vepřového sádla a při nízké teplotě a za stálého míchání osmažíme cibuli
- Přidáme maso a zvolna orestujeme
- Když jsou kousky masa „zatažené“, přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky. Zamícháme. Kvalitní maďarská lahůdková paprika se vyznačuje plnou, opravdu paprikovou chutí. Můžeme přidat i půl lžičky maďarské pálivé
- Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na menší proužky
- Přidáme oloupaná rajčata, které jsme předem nasekali na kousky
- Zeleninu přidáme k masu
- Přidáme asi dvě lžičky soli, chvíli mícháme, stále při mírné teplotě. Pak přiklopíme poklicí
- Po uplynutí 5 minut odklopíme. Když je zelenina čerstvá, sahá šťáva tak do poloviny celkové vrstvy pokrmu. Tak by to mělo být. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo bílého vína
- Poté pomalu dusíme pod pokličkou. Teplotu nezvyšujeme
- V mezičase si v dalším hrnci přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a vložíme do ní tarhoňu. Poté co nám vyplave na hladinu, posbíráme cedníčkem a propláchneme vodou
- Když je maso měkké, odkryjeme pokrm, zvýšíme teplotu a vyvařením zredukujeme do zahoustlé konzistence. Perkelt se na talíři neroztéká a díky tomu nemusíme přidávat žádnou mouku. Recept je tím pádem bezlepkový. Na konci ochutnáme, popřípadě prosolíme nebo přiostříme pálivou paprikou
Více informací na: www.zrozeno.eu