Maďarský perkelt s tarhoňou

Na 4 porce je potřeba:

  • 4 lžíce sádla
  • 750 g cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 kg vepřového bůčku nakrájeného na kostky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 zelené čerstvé papriky, nakrájená na nudličky
  • 4 rajčata, nakrájená na kostky
  • 1 – 2 sušené chilli papričky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 balení tarhoňi / můžeme použít bulgur

Postup:

  • Maso opláchneme, popřípadě zbavíme kůže, osušíme a nakrájíme na kostky
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme
  • V kastrolu rozpustíme asi dvě lžíce vepřového sádla a při nízké teplotě a za stálého míchání osmažíme cibuli
  • Přidáme maso a zvolna orestujeme
  • Když jsou kousky masa „zatažené“, přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky. Zamícháme. Kvalitní maďarská lahůdková paprika se vyznačuje plnou, opravdu paprikovou chutí. Můžeme přidat i půl lžičky maďarské pálivé
  • Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na menší proužky
  • Přidáme oloupaná rajčata, které jsme předem nasekali na kousky
  • Zeleninu přidáme k masu
  • Přidáme asi dvě lžičky soli, chvíli mícháme, stále při mírné teplotě. Pak přiklopíme poklicí
  • Po uplynutí 5 minut odklopíme. Když je zelenina čerstvá, sahá šťáva tak do poloviny celkové vrstvy pokrmu. Tak by to mělo být. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo bílého vína
  • Poté pomalu dusíme pod pokličkou. Teplotu nezvyšujeme
  • V mezičase si v dalším hrnci přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a vložíme do ní tarhoňu. Poté co nám vyplave na hladinu, posbíráme cedníčkem a propláchneme vodou
  • Když je maso měkké, odkryjeme pokrm, zvýšíme teplotu a vyvařením zredukujeme do zahoustlé konzistence. Perkelt se na talíři neroztéká a díky tomu nemusíme přidávat žádnou mouku. Recept je tím pádem bezlepkový.  Na konci ochutnáme, popřípadě prosolíme nebo přiostříme pálivou paprikou

Více informací na: www.zrozeno.eu

Čtěte dál …