Pampelišky k jídlu

Kulinární monografie o jedné rostlině, a zejména o jejím uplatnění v kuchyni. Představuje dvacet receptů sestavených vždy pro celé menu, od polévky a salátu přes hlavní chod a dezert, včetně návodů na slané i sladké konzervování. Každý recept doprovází fotografie. Doprovodná textová část obsahuje obecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, nejrůznější zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce. Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze například pampelišky na Šumavě začínají kvést až o tři týdny později, na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.

Naučit se poznávat jedlé kvítí a býlí a vařit s ním, to je především nádherné dobrodružství. Dobrodružství, které nikdy nekončí. Jedlé byliny a dřeviny rostou nejen v divoké přírodě, ale i v zahradách. V každém okamžiku jsou možnosti konkrétního místa jedinečné a stojí za to je využít. V přírodě se nic neopakuje stejně. Naši předkové uměli tyto možnosti využít díky zkušenostem předávaným z generace na generaci. Dobře věděli, že jedlé rostliny patří do každodenního jídelníčku po celý rok. Uměli využít jejich kulinární potenciál i léčivé vlastnosti – obojí najednou a podle aktuální potřeby. Často neměli čas se nad jejich účinky zamýšlet a využívali je jednoduše intuitivně. Lidské tělo si za stovky generací naučilo brát z rostlin vše potřebné. My Evropané máme náš metabolismus naučený na rostliny mírného pásma. (Eskymáci si umí poradit s dary tundry, obyvatelé Sahary dovedou vařit s dary pouště.)Naše těla jsou zvyklá i na „dávkování“ obsahových látek v rostlinách a jejich velikou různorodost. Blahodárný vliv rostlin spočívá také v naší připravenosti zpracovávat je v jejich nesmírné pestrosti a v rozumných množstvích. Žádné jednorázové užívání výtažků, kapslí a tinktur nikdy nenahradí čerstvé býlí akvítí. Navázat na znalosti předků je jednodušší, než by se čekalo. Výmluvy na dobu, která jen spěchá a kliká, neobstojí. Za svůj talíř je každý odpovědný od chvíle, kdy si na něj umí sám naložit, což je asi tak od začátku puberty až do okamžiku nemohoucnosti. Součástí projektu Kytky k jídlujsou terénní semináře a kulinární workshopy, kde se můžete naučit rostliny poznávat a vařit s nimi. Sezona těch planě rostoucích trvá od dubna do června, na zahradě je můžeme sklízet až do prvních přízemních mrazíků.Něco zeleného k snědku se dá ovšem najít skoro celý rok, s výjimkou krátkého období nejhlubší zimy, a informuje o tom každý měsíc pravidelný zpravodaj.Všechno, co potřebujete vědět o jedlém kvítí a býlí, najdete na webu: www.kytkykjidlu.cz. Najdete tam i program seminářů, popisy nových rostlin, recepty a další nezbytné informace.

Čtěte dál …