Pampelišky k jídlu

Kulinární monografie o jedné rostlině, a zejména o jejím uplatnění v kuchyni. Představuje dvacet receptů sestavených vždy pro celé menu, od polévky a salátu přes hlavní chod a dezert, včetně návodů na slané i sladké konzervování. Každý recept doprovází fotografie. Doprovodná textová část obsahuje obecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, nejrůznější zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce. Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze například pampelišky na Šumavě začínají kvést až o tři týdny později, na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.

Naučit se poznávat jedlé kvítí a býlí a vařit s ním, to je především nádherné dobrodružství. Dobrodružství, které nikdy nekončí. Jedlé byliny a dřeviny rostou nejen v divoké přírodě, ale i v zahradách. V každém okamžiku jsou možnosti konkrétního místa jedinečné a stojí za to je využít. V přírodě se nic neopakuje stejně. Naši předkové uměli tyto možnosti využít díky zkušenostem předávaným z generace na generaci. Dobře věděli, že jedlé rostliny patří do každodenního jídelníčku po celý rok. Uměli využít jejich kulinární potenciál i léčivé vlastnosti – obojí najednou a podle aktuální potřeby. Často neměli čas se nad jejich účinky zamýšlet a využívali je jednoduše intuitivně. Lidské tělo si za stovky generací naučilo brát z rostlin vše potřebné. My Evropané máme náš metabolismus naučený na rostliny mírného pásma. (Eskymáci si umí poradit s dary tundry, obyvatelé Sahary dovedou vařit s dary pouště.)Naše těla jsou zvyklá i na „dávkování“ obsahových látek v rostlinách a jejich velikou různorodost. Blahodárný vliv rostlin spočívá také v naší připravenosti zpracovávat je v jejich nesmírné pestrosti a v rozumných množstvích. Žádné jednorázové užívání výtažků, kapslí a tinktur nikdy nenahradí čerstvé býlí akvítí. Navázat na znalosti předků je jednodušší, než by se čekalo. Výmluvy na dobu, která jen spěchá a kliká, neobstojí. Za svůj talíř je každý odpovědný od chvíle, kdy si na něj umí sám naložit, což je asi tak od začátku puberty až do okamžiku nemohoucnosti. Součástí projektu Kytky k jídlujsou terénní semináře a kulinární workshopy, kde se můžete naučit rostliny poznávat a vařit s nimi. Sezona těch planě rostoucích trvá od dubna do června, na zahradě je můžeme sklízet až do prvních přízemních mrazíků.Něco zeleného k snědku se dá ovšem najít skoro celý rok, s výjimkou krátkého období nejhlubší zimy, a informuje o tom každý měsíc pravidelný zpravodaj.Všechno, co potřebujete vědět o jedlém kvítí a býlí, najdete na webu: www.kytkykjidlu.cz. Najdete tam i program seminářů, popisy nových rostlin, recepty a další nezbytné informace.

Čtěte dál …

Drogerie ROSSMANN nabízí široký a kvalitní sortiment zdravé výživy. Zákazníci zde mohou nakoupit vedle zavedené značky enerBiO nově také produkty Alnatura.

Jídlo tvoří nedílnou součást našeho života. To, co jíme, ovlivňuje často nejen náš vzhled, ale také psychickou pohodu. Snažíme se proto přiblížit aktuálním trendům ve zdravé výživě a upravit celkově náš životní styl. BIO a EKO produkty jsou nyní stále více v kurzu. Na...

pokračovat ve čtení