Jak vybrat nádobí do kuchyně radí Jan Fabini a Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru

Zařizujete si nově kuchyň? Rádi byste svým dětem pořídili alespoň základní výbavu nádobí? Jan Fabini vysvětluje, podle čeho se při výběru rozhodnout a Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru a zkušená foodblogerka, radí, jaký typ nádobí na vaření a pečení ocení začátečníci i pokročilejší.

Nad čím se zamyslet a na co se při výběru nádobí zaměřit? „Pohlídejte si, aby nádobí mohlo do myčky, do trouby a na všechny typy vařičů. Zkontrolujte také, zda má izolované rukojeti z kvalitního kovu. Sebelepší pánev s plastovými rukojeťmi bude v troubě nepoužitelná,” vysvětluje Jan Fabini, zakladatel stejnojmenné značky kvalitního českého nádobí, a dodává: „O kvalitě nádobí vám napoví právě materiál těla a rukojetí. A také váha. Většinou platí, že těžší nádobí lépe udrží teplo, takže bude lépe fungovat.”

Jakost výrobku podle něj poznáte při potěžkání snadno, doporučuje zaměřit se zejména na bytelnost, zda na sebe jednotlivé části dobře doléhají, zda je nádobí pevné a má kvalitní spoje mezi tělem a úchopy. Další parametry, které doporučuji sledovat, jsou detaily, jako např. vychýlené okraje pro snazší přelévání, objemové měrky, stohovatelnost jednotlivých sad a v neposlední řadě také design, který vás osloví,” říká Jan Fabini.

Pro začátečníky

Jednotlivcům a začátečníkům v kuchyni doporučuje Jana Florentýna Zatloukalová jen dva kousky nádobí, se kterými si začínající domácnosti vystačí na všechno, co potřebují. První je nepřilnavá pánev. „Hodí se na všechna myslitelná vaječná jídla. Vajíčka jsou totiž ideální začátečnickou surovinou. Míchaná, volská oka a omelety se dají dělat na mnoho různých způsobů,” myslí si odbornice. Druhý kousek, který by podle ní neměl ani v kuchyni začátečníků chybět, je rendlík z vícevrstvé nerezové oceli s poklicí.

„Rendlík má dostatečně velký objem, aby se v něm daly uvařit přílohy typu brambor, těstovin nebo rýže, ale stejně dobře v něm můžete opéct trochu masa nebo osmažit obalovaný květák. Díky celokovové rukojeti ho navíc můžete dát i do trouby,” vysvětluje Jana Florentýna Zatloukalová.

Nepřilnavou pánev z vícevrstvé nerezové oceli s průměrem 28 cm seženete pouze na fabini.cz za 2 699 Kč.

Rendlík z vícevrstvé nerezové oceli s průměrem 18 cm seženete pouze na fabini.cz za 2 599 Kč.

Zvýhodněnou Sadu pro začátečníky obsahující nepřilnavou pánev i rendlík seženete pouze na fabini.cz za 4 599 Kč.

Pro pokročilé

Pro pokročilejší kuchaře a domácnosti s alespoň dvěma členy doporučuje Jana Florentýna Zatloukalová rozšířit sadu nádobí o velkou nerezovou pánev a větší hrnec na vaření. „Na velké nerezové pánvi můžete opéct větší množství masa nebo připravit palačinky či lívanečky. Zvláště maso se bez nerezové pánve neobejde, na nepřilnavé pánvi nikdy opečenou křupavou kůrku nevytvoříte,” vysvětluje autorka Kuchařky pro dceru. Větší hrnec pak využijete zejména na polévky a větší porce příloh.

Pánev z leštěné vícevrstvé nerezové oceli s poklicí s průměrem 24 cm seženete pouze na fabini.cz za 2 299 Kč.

Hrnec z vícevrstvé nerezové oceli s průměrem 20 cm a objemem 3,5 litru seženete pouze na fabini.cz za 3 299 Kč.

Kvalitní hrnce a pánve z vícevrstvé nerezové oceli se zahřívají rychleji a rovnoměrněji než běžné nádobí a teplo i déle udrží. Díky svým skvělým tepelným vlastnostem a promyšlenému designu povyšují přípravu jídla i výslednou chuť na jinou úroveň.

Více informací na fabini.cz.

Čtěte dál …