Tipy na vánoční cukroví od Miele

Adventní čas je dobou, kdy snad každou domácnost prodchne vůně cukroví i jednotlivých igrediencí. Miele přináší několik receptů a tipů, které pozvednou každou sladkou nabídku a potěší vaše nejbližší. Pochutnejte si na vykrajovaném cukroví, křehkých vanilkových rohlíčcích či štole.

  • Vykrajované cukroví (70 ks)

Ingredience:

250 g pšeničné hladké mouky
1/2 ČL prášku do pečiva
80 g cukru
8 g vanilkového cukru
1 sklenička rumového aroma/rumu
3 PL vody
120 g měkkého másla

Postup:

Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 25 – 30 minut (horký vzduch plus 140–150 °C, 2. úroveň odspodu).


  • Stříkané pečivo (50 ks)

Ingredience:

160 g měkkého másla
50 g hnědého cukru
50 g moučkového cukru
8 g vanilkového cukru
špetka soli
200 g pšeničné hladké mouky
1 bílek


Postup:

Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova cca 23 – 30 minut (horký vzduch plus 150–160 °C).

  • Vanilkové rohlíčky (2 plechy)

Ingredience:


Těsto:

280 g hladké mouky
210 g másla
70 g cukru
100 g mletých mandlí

Na vyválení:
70 g vanilkového cukru


Postup:

Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12 – 17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme s druhou polovinou těsta.

  • Štola (15 porcí)

Ingredience:


Těsto:
42 g čerstvého droždí
8 g vanilkového cukru
70 ml vlažného mléka (3,5 %)
200 g rozinek
50 g nasekaných mandlí
50 g citronátu
50 g oranžátu
2–3 PL rumu
275 g másla
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru
1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu
vejce

Na potření:
75 g másla

Na dozdobení:
50 g cukru

Na posypání:
35 g moučkového cukru

Postup:

Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a upečeme (horký vzduch plus 150–160 °C, 2. úroveň odspodu, 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout, poté hustě poprášíme moučkovým
cukrem.

Naše tipy:

  • Pečicí trouba H 7260 B v perfektně kombinovatelném designu s textovým displejem a PerfectClean nabízí dostatek místa pro vaše kulinářské experimenty. K dokonalým výsledkům pečení pomohou automatické programy, o uživatelský komfort se postará senzorové ovládání DirectSensor S nebo snadná manipulace díky výsuvným pojezdům FlexiClip. Vybavení PerfectClean je synonymem pro mimořádně jednoduché čištění.

  • Originální pečicí plech Miele HBB 71 s povrchem PerfectClean oceníte pro jeho skvělé kvality. Nemusíte se bát připékání a nepotřebujete ani pečicí papír či tuk na vymazání. Samozřejmostí je také snadná údržba.

Čtěte dál …