Španělské sýry: regionální unikáty pro pravé labužníky

Španělsko není země, kterou by si většina lidí spojovala se sýrem. Oproti sousední Francii nebo Itálii jsou sýry ze Španělska v nevýhodě, nicméně praví labužníci vědí, že právě díky různorodosti jednotlivých regionů, se dají v zemi vína a slunce nalézt poklady tak vzácné, že si je místní střeží jako oko v hlavě. Více o nich nám prozradila majitelka obchodu eDelikatesy.cz Jaroslava Šnejdarová.

Asturie

Hlavní sýrařský region Asturie na severu Španělska je díky své nadmořské výšce a zeleným pastvinám ideální pro chov krav i ovcí. Díky tomu je zde registrováno přes 40 druhů sýra, který se obvykle vyrábí z různých poměrů kravského, ovčího a kozího sýra. Tím zcela nejunikátnějším je jistě plísňový sýr cabrales, který zraje několik měsíců v místních vápencových jeskyních. Vlhkost a teplota, která se celoročně pohybuje mezi 8 a 12 °C zajišťuje ideální podmínky pro zrání jeskynních kvasinek, bakterií a ušlechtilých plísní. „Pokud se do Asturského knížectví vydáte, využijte příležitosti ochutnat místní poklad sýr Gamonedo. Jedná se o kořeněný a zauzený sýr s červeným, zeleným a modrým plísňovým mramorováním, který se neprodává nikde mimo konkrétní oblast jeho výroby,“ prozrazuje Jaroslava.

Obsah obrázku sýr, jídlo
Popis byl vytvořen automaticky

Katalánsko

Okolí Barcelony je proslulé zejména mořskými plody a lanýži, tuto silnou dvojici doplňují krémové kozí sýry, což z Katalánska činí častý cíl gastroturistů milujících výrazné chutě. Čerstvý nesolený sýr mató se nejčastěji podává jako dezert spolu s ovocem, ořechy, kompotem či medem.

Naopak silnou chutí se vyznačuje měkký kozí sýr montsec známý také jako cendrat. Během zrání se do něj vtírá popel, který mu dodává unikátní vzhled i chuť.

Obsah obrázku interiér, stůl, dřevěné, jídlo
Popis byl vytvořen automaticky

La Mancha

Drsná rovinatá krajina spojovaná s Don Quijotem i přes svou nehostinnost nabízí mnohé kulinářské klenoty. „Mimo místní šafrán a česnek se také jedná o zřejmě nejznámější španělský sýr manchego. Podle archeologických nálezů se tento ovčí sýr vyrábí již od doby kamenné,“ říká odbornice.

Manchego za své jméno vděčí odolným ovcím plemene mancha, které se pasou i této nehostinné oblasti. Zhruba 15 % produkce tohoto sýra vzniká ručně v malých sýrárnách z nepasterovaného mléka a nese označení artesanal. Ostatní varianty se vyrábí z mléka pasterizovaného a dělí se dle doby znání na fresco, tedy mladý, který se obvykle prodává pouze na území Katalánska, polozralý semicurado, zralý curado a pikatní vyzrálé añejo.

Obsah obrázku text
Popis byl vytvořen automaticky

Ovčí sýr Manchego Anejo artesano, www.edelikatesy.cz

Galicie

Většina galicijských sýrů se vyrábí z kravského mléka, jelikož je tato oblast známá především farmářskou produkcí. Nejpopulárnějším je zde tučný a krémový sýr tetilla, který bezpečně poznáte podle jeho tvaru připomínajícím ňadro, na který odkazuje i jeho název. Tento sýr je díky své sametové chuti velice oblíbený k výrazným vínům jako je sherry nebo galicijským odrůdám bílého vína Albariño a Ribeiro.

Obsah obrázku interiér, zdobené, několik
Popis byl vytvořen automaticky

Baskicko

Ovčí sýr idiazábal je další z velice populárních španělských sýrů. Vyrábí se z lahodného mléka ovcí lacha, které se na začátku léta pasou na čerstvé trávě a výhoncích. Sýr se po vyrobení nechává zrát pouhé 2 měsíce, tedy do doby, než se ovce z pastvy přesunou zpět do nížiny. Tento tučný sýr má jemnou zauzenou chuť, která se získává pomalým sušením poblíž krbu, kde postupně absorboval nasládlé kouřové aroma.

Obsah obrázku stůl, interiér, hrníček, jídlo
Popis byl vytvořen automaticky

Idiazabal Ahumado, Arztai Gazta, www.edelikatesy.cz

Extremadura

„Sýr, který mnoho gurmánů považuje za nejlepší na světě, vznikl zcela náhodou chybou sýraře při výrobě tradičního extremadurského ovčího sýra,“ vypráví Šnejdarová. Výsledkem byl sýr, který je sice tvrdý na povrchu, uvnitř však zůstal tekutý. Původně měl tento nepovedený kus skončit v odpadcích, sýrař ale neodolal a tekutou sýrovou hmotu ochutnal. Tak vznikl unikátní sýr Torta de Casar, který se jí lžičkou po odkrojení tvrdé vrchní krusty. Krémová textura, mírně slaná a nakyslá chuť připomíná francouzské sýry a v kombinaci se šumivou cavou je dokonalým dezertem.

Obsah obrázku jídlo, zavřít
Popis byl vytvořen automaticky


Čtěte dál …

Dopřejte si dokonalý šálek kávy aneb pět nejčastějších chyb při přípravě domácí kávy a tipy na kávové drinky pro podzim a zimu

Správná příprava kávy může být pro mnohé z nás pořádná alchymie. Je třeba dohlídnout jak na správný výběr kávy, uskladnění, ale i údržbu zařízení, které používáte při přípravě kávy. Nic z toho by se nemělo podcenit, jen pak bude váš šálek dokonalý a skutečně...

pokračovat ve čtení

Klidný Advent v neklidné době v Holešovické tržnici: svařák & film, poctivé suroviny v Hale 22 i prodej českých vánočních stromků, kaprů a nezbytných maličkostí pod stromeček.

Přijďte načerpat poklidnou předvánoční atmosféru do Holešovické tržnice, která nabídne provoněný Advent, klidné nákupy i prostor pro rozjímání a setkání s vašimi blízkými.  Každý čtvrtek od 18.00 hodin až do Vánoc se můžete těšit na promítání oblíbených vánočních...

pokračovat ve čtení