Ve spolupráci s food bloggerkou Barborou Charvátovou přinášíme velice zajímavý tip na netradiční koláč, který ocení celá vaše rodina.

Recepty

Mléko a mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek, které děti, v průběhu růstu, skutečně velmi potřebují. Z tohoto důvodu přinášíme ve spolupráci s food bloggerkou Barborou Charvátovou, která se zaměřuje na přípravu pokrmů pro děti, fantastický koláč z červené řepy, tvarohu a jogurtu.

Těsto:

– 250 g vařené červené řepy

– 3 vejce

– 100 g kvalitní hořké čokolády

– 200 g oleje (například řepkový)

– 100 g třtinového cukru

– 30 g kakaa

– 200 g celozrnné hladké špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)

– 12 g (1 balíček) kypřícího prášku

Krém:

– 1 tvaroh v alobalu

– 1 kelímek ricotty (250 g)

– 300 g bílého jogurtu

– 50 g másla

– 50 g cukru moučka či jiného sladidla

Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.

Těsto přelijte na plech vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C zhruba 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.

Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která udělá také zajímavý „vlněný“ efekt. Poté dejte do lednice, aby krém dobře ztuhnul.

Doporučujeme podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (můžete zvolit například maliny, rybíz či višně).

Více informací na: www.mlecnavlna.cz

Čtěte dál …