Užijte si jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

Domácí granola s bílým jogurtem a čerstvým ovocem

Skvělý tip na víkendovou snídani, nebo svačinu, kterou si můžete přibalit do práce, případně dětem do školy. Domácí granola je krásně křupavá a plná ořechů, ale zároveň je její příprava velice rychlá a jednoduchá. S ohledem na roční období ji můžete dozdobit různými druhy ovoce. Suroviny, pro které si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 min.

Náročnost: *

Ingredience:

100 g ovesných vloček

50 g celých mandlí

50 g vlašských ořechů

50 g lískových ořechů

10 g slunečnicových semínek

45 g medu

25 g oleje nebo másla

20 g kakaa

800 g bílého jogurtu

hrst různých druhů ovoce – maliny, borůvky, jahody

Postup:

1. Mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy překrájíme na menší kousky, přidáme slunečnicová semínka, ovesné vločky, kakao a vše promícháme. Přidáme olej, med a znovu vše promícháme. Granolu rovnoměrně rozprostřeme na pečicí papír a pečeme v troubě 30 minut na 160 °C. Během pečení granolu po 15 minutách promícháme a dopečeme. Hotovou granolu necháme vychladnout.

2. Bílý jogurt dáme do mísy, navrch poklademe granolu a nakrájené čerstvé ovoce.

Tip: Pokud máte tento typ snídaní v oblibě, doporučujeme si připravit větší množství granoly do zásoby. Vyjma bílého jogurtu a ovoce mějte všech surovin přibližně 2–3× více. Upečenou granolu jednoduše přesypete do uzavíratelné nádoby a takto připravená vydrží i několik týdnů.

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem
a mladým špenátem

Jarní recepty se nesou především v duchu čerstvosti a svěžesti. A právě proto jsme se rozhodli pro tento typ snídaně. Mladý špenát, čerstvá vajíčka, bylinky, pečená slanina a domácí bulka? Pokud míváte po ránu velký hlad, určitě tento pokrm vyzkoušejte. Při výběru jednotlivých surovin myslete na důležitou věc. Kvalitní
a především prověřené potraviny nesou některé z log kvality. Proto je při čtení jednotlivých etiket hledejte. Může se jednat o značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 min.

Náročnost: *

Ingredience:

450 g hladké mouky

30 g droždí

180 ml vody

7 vajec

50 ml oleje

20 g cukru

200 g slaniny

100 g másla

50 g mladého špenátu

1 stroužek česneku

5 g sezamu

větvička rozmarýnu

větvička tymiánu

špetka soli

Postup:

1. Do hladké mouky přidáme vlažnou vodu s rozmíchaným droždím a cukrem. Důkladně promícháme a necháme 20 minut odpočinout. Přidáme 2 vejce, 30 ml oleje a sůl. Těsto důkladně uhněteme a necháme vykynout alespoň 60 minut. Poté těsto znovu prohněteme, rozdělíme po 100 gramech a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech s pečicím papírem. Necháme 15 minut odležet. Během této doby bulky ještě nakynou.

2. Jednotlivé bulky potřeme jedním rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 12 minut. Hotové bulky přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

3. Povolené máslo smícháme s nastrouhaným česnekem, na drobno nasekanými bylinkami, solí a promícháme. Vejce usmažíme na zbylém oleji na pánvi. Slaninu opečeme do zlatova.

4. Bulky namažeme máslem, přidáme mladý špenát, nakrájená rajčata na kolečka, slaninu
a vejce.

Tip: Pokud se rozhodnete tento pokrm využít k obědu, přidejte si k němu přílohu. Zpracovat můžete starší brambory a mrkve, které máte už nějaký čas v ledničce. Oloupejte je a nakrájejte na hranolky. V misce je osolte, posypejte sladkou paprikou a zakápněte pár kapkami oleje. Pečte rozprostřené na plech v troubě na 180 °C přibližně 30 minut
a průběžně kontrolujte, aby se nespálily.

Mrkvový fresh s jablky a čerstvou meduňkou

Lahodná šťáva z mrkve a jablek, která je nejen plná vitaminů, ale zároveň skvěle podtrhuje jaro kolem nás. Bylinky, v tomto případě meduňka, jsou pro toto období charakteristické a pokud je do šťáv a freshů přidáte, určitě nebudete litovat. Nápoj je rázem mimořádně osvěžující. Jednotlivé suroviny pro tento nápoj lze pořídit například na farmářském trhu. Podpoříte tak místní pěstitele a farmáře. U jednotlivých surovin se zaměřte na přítomnost některého z loga kvality. Takovým logem může být například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 15 min.

Náročnost: *

Ingredience:

2 kg mrkve

500 g jablek

50 g čerstvé meduňky

Postup:

1. Mrkev a jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do odšťavňovače. Vše důkladně promícháme a přidáme čerstvou meduňku.

Tip: Fresh lze také doplnit o mladý špenát, petrželovou nať nebo kopřivy.

Pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Někteří pohanku milují, druzí ji odmítají. Pohankovou kaši ale lze připravit na nespočet různých způsobů. Tentokrát vám přinášíme verzi s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem. Vyzkoušejte ji, třeba vás právě tahle kombinace chutí nadchne. Ať už se rozhodnete pro nákup na farmářském trhu, nebo v supermarketu, jednotlivé suroviny kupujte vždy s označením log kvality. Může se jednat o Klasu, Regionální potravinu nebo BIO.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 min.

Náročnost: **

Ingredience:

500 g pohanky

50 g cibule

2 stroužky česneku

5 g majoránky

100 g másla

4 vejce

20 ml oleje

200 g slaniny

50 ml octa

sůl, pepř

zeleninový nebo kuřecí vývar na podlití

Postup:

1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme pohanku, kterou uvaříme podle návodu. Pohanku podléváme vývarem, popřípadě vodou, osolíme a opepříme. Do hotové pohanky přidáme majoránku, máslo a dochutíme.

2. V kastrůlku přivedeme vodu k varu, přidáme ocet, osolíme a naběračkou vytvoříme vodní vír, do kterého opatrně přidáme rozklepnuté vejce a vaříme přibližně 3 minuty. Poté vejce vyjmeme, položíme na ubrousek a necháme okapat.

3. Slaninu opečeme na pánvi do zlatova. Na hotovou kaši přidáme zastřené vejce
a opečenou slaninu.

Tip: Do pohankové kaše můžeme v průběhu jejího vaření přidat sušené houby. Ty je důležité nejprve zalít horkou vodou, například v hrnečku, a nechat odstát alespoň 10 minut. Houby společně s vodou, ve které se namáčely, následně přidáme do pohanky.

Více informací naleznete na: www.akademikvality.cz

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.

Čtěte dál …