Tradiční velikonoční cukroví Boží milosti, které se připravovalo především v minulým časech, můžete vyzkoušet podle receptu expertky na jedlé kvítí a býlí Jany Vlkové. Ta je také autorkou úspěšné Květinové kuchařky.
Pro 6 osob k čaji
300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
trochu citronové kůry
1 lžička cukru
Hrst bylinek – pelyňku pontického nebo komonice lékařské nebo mařinky vonné nebo tužebníku jilmového nebo černého bezu
40 g másla
4 lžíce mléka
1 až 2 žloutky podle velikosti vejce.
Moučkový cukr na obalování
Postup
Na vál si dejte mouku, rozmíchejte v ní prášek do pečiva, přihoďte špetku soli. Můžete přistrouhat trochu citronové kůry.
V moždíři roztlučte pelyněk pontický se lžičkou krystalového cukru pokud možno na prášek. Přesejte přes sítko do připravené směsi.
V rendlíčku rozpusťte máslo, stáhněte ze sporáku a přidejte asi 4 lžíce mléka, aby máslo ochladilo, vlijte do směsi, přidejte 1 až 2 žloutky podle velikosti vejce.
Vypracujte vláčné těsto. Můžete ho nechat chvilku odpočinout.
Boží milosti jsou nejlepší ještě teplé, takže si načasujte smažení. Těsto rozválejte na půl centimetru a nakrájejte na čtverečky nebo podobné přibližné tvary. Co nakrájíte, to nakrájíte. Není třeba ulpívat nějakých přesných tvarech. Čtverečky se obvykle odlehčují ještě jedním úhlopříčným řezem ve středu. Jinak se totiž při smažení nafouknou jako peřina a dobře se neprosmaží.
Smažte zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle, obalujte v moučkovém cukru a co nejdříve podávejte.