Pro cruffiny se můžete nově zastavit v řemeslné pekárně ZRNO ZRNKO

Že nevíte, co to ten cruffin vlastně je? Jedná se o  „křížence“ croissantu a muffinu. Sladké pečivo se peče ve formě na muffiny, ale oproti běžnému litému těstu se při jeho výrobě používá těsto croissantové. Jakmile je cruffin upečený a vychladlý, plní se různými džemy, cukrářskými krémy nebo ochucenými tvarohy a poté se dozdobí.

Tato pochoutka je přitom celkem nedávným vynálezem – poprvé jí vytvořili před 10 lety v australském Melbourne, následně byla zpopularizována v americkém San Franciscu.

V řemeslné pekárně Zrno Zrnko jsou cruffiny aktuálně k dostání ve dvou verzích – plněné pistáciovým krémem a ozdobené lyofilizovanými malinami a s višněmi a krémem z kvalitní hořké čokolády. Že to není výčet finální potvrzuje spolumajitel pekárny Ondřej Kuchař: „Nyní pracujeme na příchuti slaný karamel – cheescake a před létem bude italský  vanilkový krém s jahodami.“

Výroba croissantového těsta, které se při výrobě cruffinů používá, není zrovna jednoduchá disciplína. „Croissantové těsto, to je celkem složitá věc: těsto z mouky, vajec, másla a droždí necháváme zrát v lednici přes noc. Druhý den jej vyvalujeme a prokládáme máslovými bloky. Překládáme a opět vyvalujeme. A zas a znova, až je vrstev 24… a to je ten okamžik, kdy nám těsto začne ‚lístkovat‘. Používáme na to speciální provalovací máslo z Holandska, což je jedna z mála zahraničních surovin – jinak používáme vše, co se vyrábí lokálně, čím blíže k pekárně, tím líp“, doplňuje Ondřej Kuchař.

Více na www.zrnozrnko.cz

Čtěte dál …