Přírodní čaj z různých listů překvapí svou chutí

Přírodní čaj z různých listů se dá použít i jako nevšední dárek. Zapojte děti a udělejte si svůj osobní čaj.

Černý čaj vzniká fermentací listů čajovníku. Stejný proces se dá použít i na jiné listy dostupné za humny. Výsledek je překvapivě podobný. Osvědčenou surovinou jsou listy maliníku, černého rybízu nebo lesních jahod. Nebojte se vyzkoušet i byliny. Vyberte si rostliny, o nichž víte, že jsou jedlé – máta, meduňka, jitrocel…

Výroba čaje není složitá, zabere pár hodin, zato výsledek přinese velkou radost.  „Stále hledám nějaké zábavné cesty, jak ukázat především dětem, vznik některých potravin.“  říká Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin, a dodává: „Experimenty s jednoduchou fermentací a šálek společně připraveného čaje, se stanou něžnou vzpomínkou na společně strávené dny prázdnin.“

Ovládnutí fermentace, to je jedna z cest člověka (druhu Homo sapiens), kterou předběhl zbytek živočišné říše. Usnadnil si tak cestu k potravním zdrojům, protože je učinil stravitelnější a trvanlivější. Už si to ani neuvědomujeme, ale jen naše snídaně, kterou startujeme do nového dne, se může sestávat ze samých fermentovaných potravin: káva, kakao nebo čaj, chléb, jogurt, sýr.

Domácí fermentace různých zelenin a ovoce je dnes velmi oblíbená činnost, jíž si obohacujeme náš jídelníček. Příprava takových laskomin však trvá delší dobu a vyžaduje i technologickou kázeň, protože na kvasinky mohou nasednout plísně a celé úsilí zhatit.

Výroba čaje z listů, které si nasbíráme v přírodě, je rychlá a nevyžaduje žádné investice s výjimkou probarvené utěrky.“ vysvětluje podrobnosti Jana Vlková „Když se to napoprvé nepovede, je to vlastně dobře. Uvědomíme si, kolik vědění, zkušeností a úsilí za výrobou jídla stojí. Velkorysá příroda dává novou šanci všechno za tři dny zopakovat.“

Domácí čaj z listů maliníku

Potřeby:

  • Tkaná bavlněná nebo lněná textilie o rozměrech cca 0,25 m2, tedy přibližně 50 x 50 cm. (Textilie se zabarví tříslovinami, takže pak je z estetických důvodů problematicky použitelná).
  • Kousek nebarveného provázku z přírodního vlákna.
  • Menší igelitový sáček.
  • Nůžky, košík, zkrátka náčiní na sběr

Postup:

Sbírejte sytě zelené listy – ani příliš mladé, které nemají dostatek tříslovin, ani příliš staré, které začínají žloutnout.  Nasbírané listy můžete mírně rozrušit – paličkou na maso, válečkem na těsto apod., ale není to nutné. Do velkého hrnce dejte trochu vody a nahoru přidělejte volně prověšenou přírodní textilii (nejraději starou lněnou utěrku). Připravte listům mělké lůžko.

Vodu uveďte do varu, listy dejte na tkaninu a přikryjte pokličkou, aby se hezky zapařily. Trochu je promíchejte, aby všechny hezky rovnoměrně ztmavly.

Nechejte vychladnout tak, abyste s nimi mohli manipulovat. Rozložte je v rovnoměrné tenké vrstvě na textilii.

Zarolujte velmi pevně, svažte provázkem a dejte do mikrotenového sáčku. Nechejte dva dny fermentovat. Balíček rozbalte a listy usušte při pokojové teplotě v tenké vrstvě, občas obracejte, aby nezplesnivěly.

Pak už jen stačí nadrtit nebo nastříhat na menší kousky a můžete začít vařit čaj.

Pokud si chcete s takto získanou surovinou pohrát, můžete ji obohatit o další ingredience – sušené bezinkové plody, sušená jablka nakrájená na malé kousky, sušené květy měsíčku, růže, slézu maurského nebo dalších rostlin.

Více na www.kytkykjidlu.cz

Čtěte dál …