Podzimní vaření z regionálních specialit

Podzim je tu s námi v plné síle a příroda hraje doslova všemi barvami. Stromy pomalu přišly o všechny letošní listy a na polích už můžeme vídat havrany, kteří nám dávají najevo, že zima přijde během pár týdnů. Podzim ale přináší i spoustu zajímavých možností v gastronomii. Přinášíme vám několik netradičních podzimních receptů, kterými potěšíte své přátele a rodinu. Při výběru surovin pro přípravu těchto pokrmů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje.

Dýňová polévka se zázvorem, pečenými kaštany a oříškovým olejem

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Děti je společně se svými rodiči vydlabávají a užijí si tak spoustu legrace. Proto jsme se rozhodli použít tuto lahodnou zeleninu a připravit z ní perfektní polévku. Ale aby byla tato polévka nejen lahodná, ale také zcela netradiční, doplnili jsme ji o pečené kaštany a především oříškový olej. Pro náš recept jsme vybrali oříškový olej od výrobce Chuť Moravy z Jihomoravského kraje. Jeho kvalita a chuť mu v roce 2022 vynesly prestižní ocenění Regionální potravina.  

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

800 g dýně Hokaido

80 g žluté cibule

80 g mrkve

100 ml smetany 30%

20 g zázvoru

1 stroužek česneku

200 g jedlých kaštanů

10 g dýňových semínek

Oříškový olej výrobce Chutě Moravy z Jihomoravského kraje

sůl, pepř, cukr

Postup

1. Dýni důkladně omyjeme, vyjadřincujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme na plech, přidáme oříškový olej, cukr, sůl, pepř, česnek a dáme péct do trouby na 180 °C přibližně na 20 minut.

2. Mrkev, cibuli a zázvor oloupeme, nakrájíme na hrubo a orestujeme na oleji. Přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou a vaříme na mírném plameni nejméně 30 minut. Poté přilijeme smetanu a vše znovu vaříme zhruba 15 minut. Hotovou polévku dochutíme solí, cukrem a rozmixujeme do jemna v mixéru.

3. Jedlé kaštany upečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut pod alobalem. Kaštany vyloupeme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky. Polévku dozdobíme dýňovými semínky a oříškovým olejem.

Tip: Dýňová semínka není třeba kupovat. Je možné využít ty z vydlabané dýně. Před podáváním na polévku doporučujeme semínka lehce opražit na pánvi na sucho. 

Vepřová líčka na pivu s celerovým pyré a restovanou zeleninou

Pokrm, kterým zahřejete u srdce každého milovníka dobrého masa. Šťavnatý kus masa s celerovým pyré a restovanou zeleninou. Tomu se říká „sen“. Celý pokrm podtrhnete k dokonalosti tím, že mu dopřejete opravdu kvalitní pivo. A právě jedno takové vám vřele doporučujeme. Nakuřovaný pivní speciál pivovaru Soběslav z Jihočeského kraje získal pro svoji chuť a kvalitu ocenění Regionální potravina. Dobrou chuť!

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: **

Ingredience (vepřová líčka):

800 g vepřových líček

100 g cibule

120 g mrkve

120 g celeru

120 g petržele

120 g řapíkatého celeru

80 g uzeného špeku

50 g slaniny

0,5 l Nakuřovaného speciálu pivovaru Soběslav z Jihočeského kraje

5 stroužků česneku

větvička rozmarýnu

50 g rajčatového protlaku

20 g másla

sůl, pepř, cukr

Ingredience (celerové pyré):

1 kg celeru

250 ml smetany 30%

sůl, cukr a pepř

Postup:

1. 100 g oloupené cibule, 100 g mrkve, 100 g celeru a 100 g řapíkatého celeru nakrájíme na jemno. Uzený špek a slaninu nakrájíme na hrubo a orestujeme spolu se zeleninou do zlatova. Očištěná líčka opečeme u zeleniny a slaniny do zlatova, přidáme protlak, česnek, sůl, pepř, rozmarýn, zalijeme půl litrem piva a za občasného míchání a podlévání dusíme do měkka. Líčka vyjmeme a zbylou šťávu rozmixujeme mixerem a zjemníme máslem. Zbytek zeleniny nakrájíme na kostičky a zprudka orestujeme na oleji.

2. Očištěný celer nakrájíme na kostky, orestujeme na oleji, přidáme sůl, cukr, zalijeme smetanou a za občasného míchání vaříme do měkka. Poté rozmixujeme do hladka mixérem. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.

Medové kuličky s mandlemi a hrozinkami

Sbíhají se vám sliny, jen si představíte med a skvělé pokrmy, které tuto sladkou surovinu obsahují? Libujete si v netradičních spojeních chutí a rádi objevujete nové a další zajímavé chutě? V tom případě pro vás máme skvělý tip, kterým uděláte radost nejen sobě, ale také své rodině, přátelům a dětem. Medové kuličky jsme připravili z medu květového pastového, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupila z Jihočeského kraje. Jakmile vyzkoušíte tento recept, dáte nám za pravdu.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 70 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 g hladké mouky

1 vejce

1 lžička sody

250 g másla

2 lžíce květového medu pastového z rodinné včelí farmy Františka Vostoupila z Jihočeského kraje

100 g cukru moučky

200 g karamelového salka

50 g mandlí

20 g vlašských ořechů

20 g hrozinek

1 lžička rumu

Postup:

1. Z mouky, vejce, sody, 30 g másla a medu vypracujeme hladké těsto, které vyválíme, dáme na plech a pečeme v troubě na 180 °C do zlatova. Těsto necháme vychladnout a rozmixujeme ho v mixeru na jemno. Malou část rozmixovaného těsta si necháme stranou na obalování.

2. Zbylé máslo rozpustíme a utřeme se salkem do hladkého krému, do kterého přidáme nasekané mandle bez slupky, vyloupané a nasekané ořechy a namočené hrozinky v rumu, které se hezky natáhnou alkoholem. Vše smícháme s rozmixovaným těstem a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbytku rozmixovaného těsta.

Tip: Mandle jednoduše oloupeme tak, že je vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, mandle scedíme a vložíme do ledové vody.

Horký meruňkový nektar

Počasí i venkovní teploty nás čím dál častěji nutí se teple oblékat. Při procházce venku jistě oceníme jakýkoliv horký nápoj. Grog, svařák. Tyto nápoje všichni dobře známe a naše děti je samozřejmě nemohou. Proto jsme se rozhodli připravit horký meruňkový nektar. A aby to byl skutečně vynikající nápoj, vybrali jsme pro tento recept nektar s plnou chutí meruněk. Řeč je o nealkoholickém nápoji z farmy U tří dubů v Jihomoravském kraji, který pro svoji kvalitu a chuť získal prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 10 minut

Náročnost: *

Ingredience:

1 l meruňkového nektaru z farmy U tří dubů
v Jihomoravském kraji

2 celé skořice

10 ks hřebíčků

4 celé meruňky

cukr

Postup:

1. Meruňkový nektar svaříme se všemi surovinami a přecedíme. Dochutíme cukrem.

2. Podle chuti můžeme rozředit vodou

Mošt opilý Radlickou jablkovicí

Je vám neustále zima a rádi byste se ohřáli? Už nemáte chuť na čaj s rumem, který k podzimnímu období neodmyslitelně patří? Pak přímo pro vás jsme si připravili horký jablečný mošt s jablkovicí. Jak už název napovídá, tento nápoj je určený pouze pro dospělé. A abychom vám udělali opravdu radost a na nápoji jste si pochutnali, vybrali jsme skutečný skvost mezi destiláty. Jablečný Rádlík ze Středočeského kraje zrál 2–7 let v dubových sudech a má tak nezaměnitelnou chuť. Díky své kvalitě získal prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: *

Ingredience:

0,4 l Jablkovice Rádlík ze Středočeského kraje

0,5 l jablečného moštu

2 ks badyánu

2 celé skořice

5 ks hřebíčku

0,1 karamelového likéru

0,5 l černého čaje

cukr

Postup:

1. Sypaný čaj uvaříme dle návodu. Přecedíme a přidáme koření, karamelový likér, jablečný mošt – můžeme využít jablečný mošt ze Statku Cidlina, který získal také ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje, a vše svaříme. Vyndáme koření, přilijeme jablkovici a dochutíme cukrem.

Tip: Domácí karamelový likér připravíme následovně: Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny. Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s jedním vanilkovým cukrem a 400 ml brandy dohladka. Následně přidejte 500 ml smetany ke šlehání. Hotovou směs přelijte do menších lahví. Takto připravený likér vydrží v chladničce nejméně 2 týdny.

Zdroj fotografií a receptů: regionalnipotravina.cz

Čtěte dál …

Fitnutky pro mlsání bez výčitek

Vstoupili jste do nového roku s předsevzetím, že s veškerým sladkým je konec? Vaše lednice a spíž jsou teď plné zeleniny, ovoce a dalších výhradně zdravých potravin. Obáváte se, že pro něco, co potěší nejen vaši duši, tam již není místo? Platforma Fitshaker, která se...

pokračovat ve čtení

Česká republika se vrací na gastronomickou mapu světa – začátkem května se v Praze uskuteční národní kolo proslulé kuchařské soutěže BOCUSE D’OR

Dva teplé pokrmy kompletně připravené během 5 hodin a 35 minut, ideálně 12 kuchařů se svým týmem a 30 porotců, skutečných mistrů gastronomického oboru. A k tomu nezměřitelná dávka emocí, adrenalinu, fantazie a kuchařského umění.  To vše “live” před zraky diváků, v...

pokračovat ve čtení