Podzim je tu s námi v plné síle a příroda hraje doslova všemi barvami. Stromy pomalu přišly o všechny letošní listy a na polích už můžeme vídat havrany, kteří nám dávají najevo, že zima přijde během pár týdnů. Podzim ale přináší i spoustu zajímavých možností v gastronomii. Přinášíme vám několik netradičních podzimních receptů, kterými potěšíte své přátele a rodinu. Při výběru surovin pro přípravu těchto pokrmů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje.
Dýňová polévka se zázvorem, pečenými kaštany a oříškovým olejem
Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Děti je společně se svými rodiči vydlabávají a užijí si tak spoustu legrace. Proto jsme se rozhodli použít tuto lahodnou zeleninu a připravit z ní perfektní polévku. Ale aby byla tato polévka nejen lahodná, ale také zcela netradiční, doplnili jsme ji o pečené kaštany a především oříškový olej. Pro náš recept jsme vybrali oříškový olej od výrobce Chuť Moravy z Jihomoravského kraje. Jeho kvalita a chuť mu v roce 2022 vynesly prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
800 g dýně Hokaido
80 g žluté cibule
80 g mrkve
100 ml smetany 30%
20 g zázvoru
1 stroužek česneku
200 g jedlých kaštanů
10 g dýňových semínek
Oříškový olej výrobce Chutě Moravy z Jihomoravského kraje
sůl, pepř, cukr
Postup
1. Dýni důkladně omyjeme, vyjadřincujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme na plech, přidáme oříškový olej, cukr, sůl, pepř, česnek a dáme péct do trouby na 180 °C přibližně na 20 minut.
2. Mrkev, cibuli a zázvor oloupeme, nakrájíme na hrubo a orestujeme na oleji. Přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou a vaříme na mírném plameni nejméně 30 minut. Poté přilijeme smetanu a vše znovu vaříme zhruba 15 minut. Hotovou polévku dochutíme solí, cukrem a rozmixujeme do jemna v mixéru.
3. Jedlé kaštany upečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut pod alobalem. Kaštany vyloupeme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky. Polévku dozdobíme dýňovými semínky a oříškovým olejem.
Tip: Dýňová semínka není třeba kupovat. Je možné využít ty z vydlabané dýně. Před podáváním na polévku doporučujeme semínka lehce opražit na pánvi na sucho.
Vepřová líčka na pivu s celerovým pyré a restovanou zeleninou
Pokrm, kterým zahřejete u srdce každého milovníka dobrého masa. Šťavnatý kus masa s celerovým pyré a restovanou zeleninou. Tomu se říká „sen“. Celý pokrm podtrhnete k dokonalosti tím, že mu dopřejete opravdu kvalitní pivo. A právě jedno takové vám vřele doporučujeme. Nakuřovaný pivní speciál pivovaru Soběslav z Jihočeského kraje získal pro svoji chuť a kvalitu ocenění Regionální potravina. Dobrou chuť!

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: **
Ingredience (vepřová líčka):
800 g vepřových líček
100 g cibule
120 g mrkve
120 g celeru
120 g petržele
120 g řapíkatého celeru
80 g uzeného špeku
50 g slaniny
0,5 l Nakuřovaného speciálu pivovaru Soběslav z Jihočeského kraje
5 stroužků česneku
větvička rozmarýnu
50 g rajčatového protlaku
20 g másla
sůl, pepř, cukr
Ingredience (celerové pyré):
1 kg celeru
250 ml smetany 30%
sůl, cukr a pepř
Postup:
1. 100 g oloupené cibule, 100 g mrkve, 100 g celeru a 100 g řapíkatého celeru nakrájíme na jemno. Uzený špek a slaninu nakrájíme na hrubo a orestujeme spolu se zeleninou do zlatova. Očištěná líčka opečeme u zeleniny a slaniny do zlatova, přidáme protlak, česnek, sůl, pepř, rozmarýn, zalijeme půl litrem piva a za občasného míchání a podlévání dusíme do měkka. Líčka vyjmeme a zbylou šťávu rozmixujeme mixerem a zjemníme máslem. Zbytek zeleniny nakrájíme na kostičky a zprudka orestujeme na oleji.
2. Očištěný celer nakrájíme na kostky, orestujeme na oleji, přidáme sůl, cukr, zalijeme smetanou a za občasného míchání vaříme do měkka. Poté rozmixujeme do hladka mixérem. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.
Medové kuličky s mandlemi a hrozinkami
Sbíhají se vám sliny, jen si představíte med a skvělé pokrmy, které tuto sladkou surovinu obsahují? Libujete si v netradičních spojeních chutí a rádi objevujete nové a další zajímavé chutě? V tom případě pro vás máme skvělý tip, kterým uděláte radost nejen sobě, ale také své rodině, přátelům a dětem. Medové kuličky jsme připravili z medu květového pastového, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupila z Jihočeského kraje. Jakmile vyzkoušíte tento recept, dáte nám za pravdu.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 70 minut
Náročnost: *
Ingredience:
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička sody
250 g másla
2 lžíce květového medu pastového z rodinné včelí farmy Františka Vostoupila z Jihočeského kraje
100 g cukru moučky
200 g karamelového salka
50 g mandlí
20 g vlašských ořechů
20 g hrozinek
1 lžička rumu
Postup:
1. Z mouky, vejce, sody, 30 g másla a medu vypracujeme hladké těsto, které vyválíme, dáme na plech a pečeme v troubě na 180 °C do zlatova. Těsto necháme vychladnout a rozmixujeme ho v mixeru na jemno. Malou část rozmixovaného těsta si necháme stranou na obalování.
2. Zbylé máslo rozpustíme a utřeme se salkem do hladkého krému, do kterého přidáme nasekané mandle bez slupky, vyloupané a nasekané ořechy a namočené hrozinky v rumu, které se hezky natáhnou alkoholem. Vše smícháme s rozmixovaným těstem a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbytku rozmixovaného těsta.
Tip: Mandle jednoduše oloupeme tak, že je vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, mandle scedíme a vložíme do ledové vody.
Horký meruňkový nektar
Počasí i venkovní teploty nás čím dál častěji nutí se teple oblékat. Při procházce venku jistě oceníme jakýkoliv horký nápoj. Grog, svařák. Tyto nápoje všichni dobře známe a naše děti je samozřejmě nemohou. Proto jsme se rozhodli připravit horký meruňkový nektar. A aby to byl skutečně vynikající nápoj, vybrali jsme pro tento recept nektar s plnou chutí meruněk. Řeč je o nealkoholickém nápoji z farmy U tří dubů v Jihomoravském kraji, který pro svoji kvalitu a chuť získal prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 l meruňkového nektaru z farmy U tří dubů
v Jihomoravském kraji
2 celé skořice
10 ks hřebíčků
4 celé meruňky
cukr
Postup:
1. Meruňkový nektar svaříme se všemi surovinami a přecedíme. Dochutíme cukrem.
2. Podle chuti můžeme rozředit vodou
Mošt opilý Radlickou jablkovicí
Je vám neustále zima a rádi byste se ohřáli? Už nemáte chuť na čaj s rumem, který k podzimnímu období neodmyslitelně patří? Pak přímo pro vás jsme si připravili horký jablečný mošt s jablkovicí. Jak už název napovídá, tento nápoj je určený pouze pro dospělé. A abychom vám udělali opravdu radost a na nápoji jste si pochutnali, vybrali jsme skutečný skvost mezi destiláty. Jablečný Rádlík ze Středočeského kraje zrál 2–7 let v dubových sudech a má tak nezaměnitelnou chuť. Díky své kvalitě získal prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: *
Ingredience:
0,4 l Jablkovice Rádlík ze Středočeského kraje
0,5 l jablečného moštu
2 ks badyánu
2 celé skořice
5 ks hřebíčku
0,1 karamelového likéru
0,5 l černého čaje
cukr
Postup:
1. Sypaný čaj uvaříme dle návodu. Přecedíme a přidáme koření, karamelový likér, jablečný mošt – můžeme využít jablečný mošt ze Statku Cidlina, který získal také ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje, a vše svaříme. Vyndáme koření, přilijeme jablkovici a dochutíme cukrem.
Tip: Domácí karamelový likér připravíme následovně: Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny. Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s jedním vanilkovým cukrem a 400 ml brandy dohladka. Následně přidejte 500 ml smetany ke šlehání. Hotovou směs přelijte do menších lahví. Takto připravený likér vydrží v chladničce nejméně 2 týdny.
Zdroj fotografií a receptů: regionalnipotravina.cz