Na Zelený čtvrtek: Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami

Osvěžující cuketový krém podávejte teplý nebo studený, příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Svěže zelené barvy dosáhnete krátkým povařením cukety se slupkou.

4 porce

příprava 45 minut

Polévka

2 šalotky nebo 1 cibule

1 stroužek česneku

1 střední brambora

2 lžíce olivového oleje

1 snítka tymiánu

½ lžičky kuliček černého pepře

2 kuličky nového koření

100 ml suchého bílého vína

2 cukety (500 g)

1 l zeleninového vývaru

100 ml smetany ke šlehání

1 svazek ředkviček

2 hrsti rukoly

sůl

Olej

1 hrst hladkolisté petržele

8 lžic extra panenského olivového oleje

Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké

plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory,

tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.

Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.

Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.

Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.

Vhodné víno:

Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.

Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová

Čtěte dál …

Marťánci přichází v limitované edici s veselými velikonočními razítky. Hledáte pro své ratolesti zábavný a zdraví prospěšný velikonoční dárek?

Oblíbené multivitaminy pro děti Marťánci přichází ve speciální limitované velikonoční edici. V každém balení Marťánci Gummy Velikonoce 50 ks se schovávají dvě razítka s veselými velikonočními obrázky, se kterými si děti užijí spoustu kreativní zábavy. Těšit se mohou...

pokračovat ve čtení

S.Pellegrino uvádí další ročník mezinárodní prestižní kuchařské soutěže Young Chef Academy. Otevírá tak dveře talentovaným kuchařům do 30 let

Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z České republiky, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S.Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich jedinečnou kreativitu a vizi. Zatím jediným českým úspěšným...

pokračovat ve čtení