Ležák HOLBA 35 – všechna hořkost Jeseníků v jednom pivu

Přestože je květen měsícem lásky, která je v ideálním případě sladká, pivovar Holba právě uvádí svůj jedinečný hořký ležák HOLBA 35 pyšnící se nejvyšším stupněm hořkosti, který kdy v Hanušovicích uvařili. Číslo signalizuje mimořádných 35 jednotek hořkosti EBU (European Bittering Unit). Limitovaná edice sudového piva, které zraje v tancích celých 48 dní, je na čepu v hospodách a restauracích od května po dobu několika týdnů.

„V rámci kalendáře pivních speciálů jsme v Hanušovicích uvařili HOLBA 35 – hořký ležák s plnou chutí. Po našem Svátečním horském ležáku tak již druhým produktem reagujeme na jednoznačný trend spotřebitelů – oblibu piv s vyšší hořkostí. K výrobě HOLBA 35 jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmelů včetně odrůdy Herkules s výraznou hořkostí. Každý doušek našeho speciálu vyniká plnou chutí s lehkým karamelovým nádechem, pozvolným dozníváním a intenzivní, ale vyváženou hořkostí o 35 jednotkách IBU, kterou podtrhuje příjemné chmelové aroma. Přestože je náš speciál o především o hořkosti, není nepříjemně drsná, ale naopak nechává vyniknout další komponenty. Máme radost, že se nám podařilo uvařit pivo kombinující hořkost Jeseníků a plnou chuť, která pivo dokonale zakulacuje,“ pochvaluje si výsledekLuděk Reichl působící na pozici sládka pivovaru Holba již více než 25 let.

 Výrazně hořký jedinečný ležák se 4,5% alkoholu má lákavě jantarovou barvu a je dekorován hustou pěnou. Špičkové vybalancování poměrů a načasování jednotlivých surovin včetně sladu z hanáckých ječmenů a výrazně hořké odrůdy chmele Herkules mu dodává naprostou exkluzivitu. V ležáckých tancích zrál krásných 48 dní, což se projevuje i na jeho plné chuti. Distribuce tohoto úchvatně hořkého ležáku začíná v květnu 2022. Vzhledem k jeho limitovanému množství se předpokládá, že se vytočí do začátku letních prázdnin.

Čtěte dál …

Dobropečení s Josefem Maršálkem v restauraci Červený jelen: Ochutnejte Manhattan tartaletku a pomozte dobré věci

  V oblíbené pražské restauraci Červený jelen pokračují v konání dobrých skutků. Ke zdejšímu týmu se coby „dobroexternista“ připojila další známá osobnost – cukrář a porotce soutěže „Peče celá země“ Josef Maršálek. Ten spolu s Klárkou Řezníčkovou, pastry chefkou...

pokračovat ve čtení