Co budeme potřebovat na 4 porce lasagni
- 1 kg divoké brokolice / můžeme použít klasickou brokolici nebo také špenát
- cca 11 plátků lasagní
- 0,6 kg kuřecích prsou
- 1 velká cibule
- 3 – 4 stroužky česneku (při méně aromatických možno více)
- cca 50 g másla
- 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
- 3/4 litru mléka
- 1 balení mozzarelly
- Sůl
- Pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 0,5 dcl bílého vína
Postup:
- Nejprve si nakrájíme kuřecí maso
- Na drobné kostičky nakrájíme cibulku, kterou dáme restovat do rozpáleného oleje, cibulku osmažíme dozlatova
- Zaprášíme moukou a pomalu mícháme
- Orestovanou mouku zalejeme mlékem, přidáme trochu bílého vína a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem
- Stáhneme hrnec z ohně
- V pánvi rozpálíme olej, hodíme pár větviček čerstvých bylinek a přidáme lehce osolené a opepřené kuře
- Opečeme dozlatova, mezitím si opláchneme ve vodě divokou brokolici, která pro nás není až tak tradiční, ale chutí bych ji přirovnal ke špenátu s nádechem brokolice. Podívejte se na listy, čerstvost poznáme podle jejich vitality
- Na dno pekáče naneseme první vrstvu bešamelu, na něj naklademe první vrstvu čerstvých lasagní
- Naklademe kuřecí maso, znovu přelijeme bešamelem a pokračujeme divokou brokolicí
- A tento postup opakujeme 3krát
- Poslední horní vrstvu poklademe bůvolí mozzarellou, která je další typická surovina pro kuchyň této země
- Lasagne vložíme do předem předehřáté trouby na 165 stupňů a pečeme 30 min
- Po uplynutí této doby jsou lasagne ze shora opečené dozlatova
Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu