Projekt Zrozeno v EU přináší ve spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitního drůbežího masa – kuře na paprice.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 3 porce kuřete (například horní stehna nebo paličky)
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 1/2 větší červené papriky
- cca 1 lžička mleté papriky
- 50 – 100 ml plnotučného mléka
- libovolné koření dle chuti (použila jsem směs kmínu, pepře, majoránky a sušeného česneku)
- sůl dle chuti
- olej dle potřeby
S přípravou receptu začněte nejlépe den předem, kdy si naložíte kuře do směsi koření a soli. Není to nutné, nicméně když dáte masu alespoň den na marinování, krásně všechny chutě nasaje a bude chutnat daleko lépe. Nicméně pokud vás tlačí čas, prostě maso osolte, okořeňte a pracujte s ním hned.
Dno pekáče vytřete troškou oleje nebo jiného tuku a dejte na něj okořeněné maso. Přidejte očištěnou a na kostky nakrájenou cibuli a mrkev. Papriku do pekáče vložte celou jak je – čili jednu půlku. Podlijte přibližně 1dcl vody (aby bylo kuře tak na 1 centimetr ponořené), přiklopte poklicí a pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná).
V případě potřeby dolijte vodu, ale uvedené množství by mělo stačit. Poté poklici sundejte a dopečte ještě přibližně čtvrt hodiny, dokud nezezlátne kuřeti kůrčička.
Upečené kuře vyjměte a odložte stranou. Papriku díky upečení teď můžete jednoduše sloupnout od slupky, případně si k tomu můžete pomoci i stažením vidličkou. Zbytek pekáče, tedy zeleninu i s výpekem, přemístěte do mixéru.
Přidejte mletou červenou papriku, případně ještě i sůl, a rozmixujte na omáčku. Tu pak zjemněte mlékem podle toho, jak moc máte rádi omáčku krémovou a kolik vody se vám vypeklo.
Podávat můžete například s rýží, těstovinami, kuskusem či domácím špaldovým knedlíkem.
Více informací na: www.zrozeno.eu