Projekt Zrozeno v EU přináší ve spolupráci s food bloggerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitní domácí zeleniny na kapustovo – fazolové karbanátky.
Na 16 karbanátků (4 porce) budeme potřebovat:
- 250g kapusty (asi půlka středně velké)
- 240g vařených červených fazolí
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 50g strouhaného sýra (lze použít Grana Padano)
- 80g strouhanky
- 40g rýžové mouky (lze nahradit kukuřičnou, pohankovou či klasickou pšeničnou)
- Sůl a pepř podle chuti
- Řepkový olej
Kapustu rozdělte na listy a dobře omyjte (zvláště ve spárách uvnitř košťálu zůstává často hlína a kamínky). Listy vložte do hrnce s vroucí vodou a krátce povařte (cca 5 minut), aby se vám kapusta lépe mixovala.
Do mixéru dejte uvařené fazole (pokud máte z plechovky, tak pouze fazole bez nálevu), nakrájenou spařenou kapustu, dvě vejce, sýr, česnek a cibuli. Rozmixujte na pyré (nemusí být úplně do hladka, pokud to nepreferujete).
Dochuťte solí a pepřem a zahustěte strouhankou a moukou. Její množství se může mírně lišit podle toho, jak šťavnatou jste měli kapustu, proto si případné množství dolaďte tak, aby se vám s hmotou dobře pracovalo. Pokud nemáte mouku rýžovou, můžete použít například kukuřičnou, pohankovou, či klasickou pšeničnou či špaldovou.
Z těstíčka tvarujte placky o velikosti karbanátků. Ty pak smažte na pánvi s malým množstvím kvalitního řepkového oleje původem z EU. V mezičase si připravte přílohu v podobě pečených brambor. Velké kousky brambor doporučujeme na chvilku předvařit, tenčí plátky není třeba.
Více informací na: www.zrozeno.eu