Jarní menu z Valašska vhodné i na velikonoční stůl

Jarní čas s sebou přináší barvy, začíná kvést zlatý déšť a pomalu vše zelená.  Čerstvý jarní vánek má svěží vůni a sluneční paprsky v nás navozují novou etapu, chuť inovovat, zdobit. Na jaře máme chuť rovněž zpestřovat jídelníček. Snažíme se zařazovat čerstvé, svěží a lehké ingredience. Toužíme o očištění nejenom našich domovů, ale i našeho těla. A tak jako jsou barevné Velikonoce může být barevný i náš stůl. Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.

„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí.  „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková.

Velikonoční menu:

Špenát s kysanou smetanou z Valašska

Snadné / 45 minut / pro 2 osoby

Ingredience

400 g mraženého špenátu

200 g Kysaná smetana z Valašska

80 g sýru Niva

1 cibule

3 stroužky česneku

1 l studeného vývaru

Olej

1 vejce

1 lžička mletého nebo drceného kmínu

mletý pepř, sůl

Příprava

  1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme připraveným vývarem.
  2. Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
  3. Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme, odstavíme a vmícháme vajíčko.
  4. Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme.
  5. Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou nebo i samostatně.

Velikonoční beránek 

Snadné / 90 minut

Ingredience

3 vejce
150 g cukr moučka
550 g Valašské Kyšky
3 dl oleje
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu

Příprava

  1. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
  2. Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
  3. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme moukou.
  4. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 60 minut.

Čtěte dál …

Dopřejte si dokonalý šálek kávy aneb pět nejčastějších chyb při přípravě domácí kávy a tipy na kávové drinky pro podzim a zimu

Správná příprava kávy může být pro mnohé z nás pořádná alchymie. Je třeba dohlídnout jak na správný výběr kávy, uskladnění, ale i údržbu zařízení, které používáte při přípravě kávy. Nic z toho by se nemělo podcenit, jen pak bude váš šálek dokonalý a skutečně...

pokračovat ve čtení