Grilovaná žebra na pivu

Gastronomie, Recepty

Příjemné teplé večery opět volají po letních grilovačkách, zábavě a pobytu na čerstvém vzduchu. Po uplynulých měsících je chuť vypnout, poveselit se s rodinou či přáteli a užít si společně dobrého jídla a pití silnější než kdy dříve. Je čas skočit k řezníkovi pro pořádný kus masa, nachladit zásoby Holby a rozpálit gril. Máme pro vás inspiraci v podobě receptu na neodolatelná grilovaná žebra na pivu!

Suroviny:

  • 800 kg vepřových žebírek
  • 250 ml piva Holba Polotmavá 11
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 menší rajčatový protlak
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře

TIP: Pro přípravu měkkých a šťavnatých žeber je ideální variantou nejprve jejich prvotní podušení. Nejenže budou daleko chutnější, ale významně se tím zkrátí i doba grilování, takže zbude více prostoru dát si na chuť jedno orosené.

Postup:

  1. Očištěná a odblaněná žebírka osolíme a vložíme do velkého hrnce, ve kterém je podlijeme trochou vody. Pod pokličkou dusíme na mírném ohni zhruba hodinu až hodinu a půl.
  2. Mezitím si roztopíme gril a připravíme marinádu.
  3. V hrnci smícháme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek s ostatními surovinami a kořením, podlijeme pivem Holba Polotmavá 11 a zhruba 15 minut povaříme, aby se ingredience spojily a marináda trochu zhoustla.
  4. Podušená žebra pak vydatně potřeme marinádou a dáme zlátnout na rozpálený gril, kde je při občasném otočení průběžně potíráme zbytkem marinády.
  5. Zhruba po půl hodině práce rozžhavených uhlíků můžeme žebírka naporcovat a podávat, nejlépe opět se skvěle vychlazenou sklenicí piva Holba Polotmavá 11. Dobrou chuť!

Čtěte dál …