Dezert jako stvořený k nadcházejícímu Dni dětí

Teploty stoupají, slunečného počasí přibývá, pozitivní nálada převládá, a to znamená jediné – léto se pomalými krůčky blíží. Ačkoliv oficiálně začíná až 20. června, všichni už cítíme, že je za dveřmi. O to více, že nás čeká jeden z nejveselejších svátků v roce, kdy oslavujeme naše nejmenší. Pokud stále váháte, čím jim na Den dětí udělat největší radost, máme pro vás jednoduché tipy. Společný čas je to nejcennější, co můžete darovat, zejména pokud se jedná o tak zábavnou aktivitu, jakou je pečení donutů a jejich následné zdobení. Pokud ve svém okolí děti nemáte, i tak můžete samozřejmě probudit dítě v sobě a užít si tento lahodný a jednoduchý dezert ve verzi „home-made“!

Radostný svátek slaví děti i dospělí

Slunečné počasí vybízí ke spoustě zábavných aktivit. Jednou z nich je jednoznačně piknik, který může být také ideálním programem ke blížícímu se Dni dětí. Ačkoliv má tento svátek kořeny sahající až k událostem Druhé světové války, na jejichž popud začal být také oslavován, dnes patří k těm nejradostnějším svátkům vůbec. Ať už máte ve svém okolí děti nebo ne, tento svátek je pro každého dospěláka možností k probuzení svého vnitřního dítěte a zavzpomínání si na svá mnohdy bláznivá dětská léta. Jednou z aktivit, při které svou dětskou tvořivost a kreativitu rozhodně probudíte, je pečení a následné zdobení amerických koblih neboli donutů. Donuty paradoxně z Ameriky vůbec nepocházejí, jejich původ sahá totiž do Nizozemska. Důležité ale je, že děti sladké milují, a ještě o to více, když si jej mohou společně s dospělými upéct, a následně barevnými polevami také nazdobit! A jaké plány máte na Den dětí vy?

Kvalita, kterou využívá i sám Josef Maršálek 

Ať už patříte mezi příležitostní pekaře, kteří sladké dezerty připravují primárně pro své vlastní potěšení, nebo se řadíte k lidem, k nimž chodí jejich známí pro tyto dezerty rádi na návštěvu, nepřejete si jistě nic jiného, než aby se výsledek vydařil. A k tomu, aby se každé vaše pečení mohlo řadit už jen k těm povedeným pokusům, je třeba využívat kvalitní suroviny, na které se můžete vždy spolehnout. Na mouky Babiččina volba při svém pečení sází i ambasador této značky, mistr cukrář Josef Maršálek.  Pro tento letní recept se skvěle hodí právě osvědčená klasika, kterou je Polohrubá mouka Babiččina volba, umletá z pečlivě vybraného obilí 100% českého původu. Z toho důvodu také hrdě nosí označení Klasa. Pokud byste ale rádi vyzkoušeli i relativně nový přírůstek moučného portfolia – Univerzální moukou Babiččina volba, můžete použit samozřejmě i tu! A pokud na tyto univerzální vychytávky jednoduše slyšíte, a rádi byste proto tuto mouku při pečení využili, hledat ji můžete ve vybraných hypermarketech Albert.  

Ingredience

  • 2 vejce
  • 250 g Polohrubé mouky Babiččina volba
  • 350 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkové pasty (nemusí být)
  • 300 g cukru
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka soli

Na polevu:

  • 240 g prosátého moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 20 g rozpuštěného zchladlého másla
  • + barvivo
  • + posypání (oříšky, cukrové zdobení, kousky čokolády…)

Čokoládová poleva:

  • 60 g minimálně 50% čokolády
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 7 g másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g prosátého moučkového cukru

Postup

Rozehřejte troubu na 170 °C, těsto je rychle připravené.

Příprava těsta: vyšlehejte vejce s cukrem a máslem dohladka. Přidejte mléko a zbývající ingredience. Těsto dávkujte do máslem vymazané formy na donuty asi ze ¾. Pečte 25 minut.

Před zdobením nechte zcela vychladnout.

Poleva: prošlehejte cukr, citronovou šťávu a máslo dohladka. Můžete doladit jakoukoli potravinářskou barvou. Donuty máčejte z poloviny v polevě, rozložte na mřížku a posypte zdobením. Nechte zaschnout.

Čtěte dál …