Bábovka z valašského jahodového jogurtu a jarní bramborový salát s ředkvičkami

Gastronomie

Císařská bábovka, mouřenín nebo francouzský savarin, tak to jsou jen některé z historických receptů na bábovku z dob našich praprababiček, vydaných na počátku dvacátého století v legendární kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové. Receptů na sladký dezert existují stovky, ale Mlékárna Valašské Meziříčí přináší jediný s lahodným jahodovým jogurtem. Ať už bábovku z Valašska budete péct sama nebo s dětmi pro své blízké, lze ji ozdobit netradičně a vytvořit tak neopakovatelné dílo. Druhým receptem je pak lehký jarní bramborový salát s ředkvičkami pro Vaši dobou chuť i zdraví. A jak řekl spisovatel Thomas Wolfe – Neexistuje žádná podívaná na zemi, přitažlivější než krásná žena v akci vaření večeře pro někoho, koho miluje.

„Přípravou jídel s použitím jogurtu rozhodně nic nezkazíme, naopak. Jogurt obohatí připravované těsto o vláčnost a jemnost. Navíc se jedná ozdroj minerálů a vitaminů anebo minimálně pomáhají jejich vstřebávání,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí.  „A protože se domníváme, že jsou pokrmy s využitím našich jogurtů chutné, připravili jsme lehké a zábavné menu, které hravě zvládne připravit každý,“ dodává Zuzana Pavelková.

Lehké a zábavné menu od Mlékárny Valašské Meziříčí s využitím darů Vaší zahrady:

90 minut / snadné / 12 porcí

Ingredience na bábovku

200 g polohrubé mouky

100 g špaldové hladké mouky

4 vejce

100 ml oleje

1 Smetanový jogurt z Valašska jahoda

1 vanilkový cukr

1 kypřící prášek

150 g cukru krystal nebo krupice

špetka soli

Na polevu

150 g cukru moučky

30 g citronové šťávy

Lžíce prášku z lyofilizovaných jahod

Drcené pistácie a lyofilizované jahody na posypání

Postup:

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a odložíme bokem. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme jogurt a olej, dosypeme obě prosáté mouky a kypřící prášek. Zpracujeme v hladké, středně husté těsto vařečkou nebo v robotu. Opatrně zamícháme bílkový sníh. Přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180 °C asi 45 minut (dopečení ověříme špejlí). Připravíme si polevu ze všech surovin ve vodní lázni, spíše hustší, aby nám příliš nestékala. Posypeme drcenými pistáciemi a lyofilizovanými jahodami a servírujeme.

Ingredience na chutný a jednoduchý jarní bramborový salát
40 minut / snadné / 3 porce

600 g menších brambor
1 svazek ředkviček
4 snítky jarní cibulky
hrst posekané čerstvé petržele
4 lžíce Bílého jogurtu z Valašska
1-2 lžíce majonézy light (není nutná)
špetka soli
špetka pepře

Postup:

Menší brambory omyjeme, poté nakrájíme na čtvrtiny a dáme na 10-15 minut vařit. Mezitím si rozpálíme troubu na horní ohřev 300 °C. Kdo má funkci grill, může ji použít. Vařené brambory vyskládáme na plech, postříkáme mírně olejem a dáme zapéct, dokud nám nezezlátnou. Jarní cibulku a ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky. Čerstvou petržel nasekáme nadrobno. Vše smícháme společně s upečenými bramborami, jogurtem a majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme.


Na salátu si pochutnáte dobře ať už bude teplý nebo vychlazený z lednice.

Čtěte dál …

Objevte dokonalé spojení ginu a pomerančů. Gordon’s Gin uvádí na trh NOVÝ GIN s příchutí pomerančů a má skvěle vyváženou chuť.

Za chutěmi Středomoří už nemusíte létat: Gordon´s Gin, světová jednička mezi giny, nyní přináší krásy Středomoří až k vám domů – v podobě nového ginu Gordon´s Mediterranean Orange Distilled Gin s příchutí čerstvých pomerančů. Pomerančový Gordon´s Mediterranean Orange...

pokračovat ve čtení