Adventní postní menu dokážete sestavit i z knedlíků

Knedlíky si často asociujeme s hody, kdy se stoly prohýbají pod omáčkami a dobrotami z masa. Ale adventní období nabádá ke zcela jinému přístupu. Lidé se mají postit a zklidnit svoje nitro. A překvapivě, i pro takové období jsou knedlíky vhodným pokrmem.  Na venkově totiž platily za prosté jídlo z lokálních, sezónních a dostupných surovin.

„Představte si takové chalupníky. Neměli mnoho peněz, museli pracovat s tím, co jim pole a spíž daly. Jejich strava byla prostá, bylo v ní obsaženo hodně obilnin, luštěnin a zeleniny, která se dala dobře uchovávat v chladnějších měsících. Přesně takové pokrmy jsou pro období adventu vhodné,“ vysvětluje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Recept: Hanácké zelňáky

Suroviny:

  • 400 g brambor
  • 400 g kysaného zelí
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g jemné krupičky
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • sádlo na promaštění podle potřeby (na postním jídelníčku ale sádla raději méně než více)

Postup:

  1. Syrové brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte. Přidejte kysané zelí, ze kterého rukama opravdu intenzivně vymačkejte co nejvíce nálevu.
  2. Brambory a zelí smíchejte s krupičkou, hrubou moukou, vejcem a žloutkem. Osolte a propracujte na tužší těsto. Lžící z něj odkrajujte kousky a vkládejte do vroucí osolené vody. Ještě lepší je zelňáky vařit v páře. Doba přípravy je 15 minut. Ihned po vaření promastěte sádlem.
  3. Hotové zelňáky lze buď rovnou podávat, nebo ještě krátce opéct na pánvi na rozpáleném sádle.
  4. Další možností přípravy je pečení v troubě. Hodí se zejména tehdy, pokud připravujete větší množství zelňáků, nebo když si chcete vaření výrazně usnadnit. Syrové nočky rozložte na plech vymaštěný sádlem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Trvá to přibližně 20 minut.

Tip šéfkuchaře:

„Hanácké zelňáky servírujte s pečenou dýní – vybrat si můžete druh podle preferencí. Vynikající je třeba hokkaido nebo máslová. Aby k zelňákům ladila ještě víc, můžete ji péct společně s měsíčky cibule a nezapomeňte ji pořádně osolit a opepřit,“ doporučuje Petr Kosiner.

Další tipy na recepty, které se vám budou v postním období hodit, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou můžete až do 20. 12. 2024 pořídit s jedinečnou vánoční slevou 44 %. Stačí při nákupu na webu kuchařky v košíku zadat slevový kód *Vanoce24. V rámci jedné objednávky takto můžete zakoupit až tři výtisky kuchařky.

Čtěte dál …